Babka Piaskowa
Pragniesz skosztować prawdziwego klasyka polskiej kuchni? Spróbuj pysznej i aromatycznej Babki Piaskowej! Ten tradycyjny wypiek zachwyci Cię swoim wyjątkowym smakiem i konsystencją. Co wyróżnia tę babkę spośród innych ciast? Bez wątpienia jest to fakt, że nie zawiera mąki ziemniaczanej. Zamiast tego, przepis oparty jest na innych składnikach, które w efekcie dają delikatne, puszyste wnętrze, a z zewnątrz babka zachwyca złocistą skórką. Taki wypiek jest idealnym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty, a także pysznym deserem na specjalne okazje. Przygotuj się na niezapomniane doznania smakowe!
admin
Składniki:
- 200 g roztopionej i wystudzonej margaryny
- 5 jajek
- 200 g cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 140 g mąki ziemniaczanej
- 180 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- keksówka 30*12
- 1 łyżka masła do posmarowania formy
- 1 łyżka mąki tortowej do posypania formy
- cukier puder do obsypania ciasta
Babka piaskowa – jak zrobić?
- Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy nad garnkiem z gorącą wodą na sztywną masę. Do zimnej masy dodajemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i schłodzoną roztopioną margarynę. Mieszamy dokładnie mikserem na małych obrotach. Do jednej części ciasta dodajemy 2 łyżki przesianego kakao, mieszamy.
- Keksówkę smarujemy łyżką masła i opruszamy mąką. Wylewamy ciasto raz ciemne raz jasne.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 40 minut.
Porady – dodatkowe informacje
Po wystudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą. Wymiary keksówki 30*12
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka petynetowa zwana muślinową
Następny przepis: Babka piaskowa dwukolorowa