Babka Piaskowa

Babka Piaskowa

Pragniesz skosztować prawdziwego klasyka polskiej kuchni? Spróbuj pysznej i aromatycznej Babki Piaskowej! Ten tradycyjny wypiek zachwyci Cię swoim wyjątkowym smakiem i konsystencją. Co wyróżnia tę babkę spośród innych ciast? Bez wątpienia jest to fakt, że nie zawiera mąki ziemniaczanej. Zamiast tego, przepis oparty jest na innych składnikach, które w efekcie dają delikatne, puszyste wnętrze, a z zewnątrz babka zachwyca złocistą skórką. Taki wypiek jest idealnym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty, a także pysznym deserem na specjalne okazje. Przygotuj się na niezapomniane doznania smakowe!

Składniki:

  • 200 g roztopionej i wystudzonej margaryny
  • 5 jajek
  • 200 g cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • keksówka 30*12
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy
  • 1 łyżka mąki tortowej do posypania formy
  • cukier puder do obsypania ciasta

Babka piaskowa – jak zrobić?

  1. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy nad garnkiem z gorącą wodą na sztywną masę. Do zimnej masy dodajemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i schłodzoną roztopioną margarynę. Mieszamy dokładnie mikserem na małych obrotach. Do jednej części ciasta dodajemy 2 łyżki przesianego kakao, mieszamy.
  2. Keksówkę smarujemy łyżką masła i opruszamy mąką. Wylewamy ciasto raz ciemne raz jasne.
  3. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 40 minut.

Porady – dodatkowe informacje

Po wystudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą. Wymiary keksówki 30*12


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka petynetowa zwana muślinową
Następny przepis: Babka piaskowa dwukolorowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode