Babka mocno czekoladowa
Babka mocno czekoladowa to niezawodny przepis na pyszne i aromatyczne ciasto, które zachwyci wszystkich miłośników czekolady. Ta babka czekoladowa z kakao jest nie tylko niezwykle smaczna, ale także bardzo prosta do przygotowania. Idealnie nadaje się na każdą okazję, niezależnie od pory roku, jednak doskonale wpisuje się w klimat świąt wielkanocnych. Jej intensywny smak i delikatna struktura rozpływają się w ustach, zapewniając niezapomnianą przyjemność podczas spożywania. Jeżeli szukasz przepisu na babkę, która wzbudzi zachwyt u wszystkich domowników, to ta babka mocno czekoladowa to absolutny must-have w Twojej kolekcji kulinarnej.
admin
Składniki:
- 250 g margaryny lub masła
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki kakao
- 2 tabliczki czekolady (200g)
- Polewa:
- tabliczka czekolady
- 2-3 łyżki śmietanki 30 lub 36%
- migdały do posypania (może być to również kokos, posypka, orzechy..)
Babka mocno czekoladowa – jak zrobić?
-
1.
Margarynę utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i jogurt. Na końcu dodać startą lub pokrojoną czekoladę. -
2.
Wyłożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 50 minut. -
3.
Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Gotową wylać na babkę i posypać migdałami.
Porady – Dodatkowe informacje
Ja użyłam silikonowej formy, której nie smarowałam niczym. Z tej porcji wychodzi jedna niewielka babka. Jeśli chcemy większą lub dwie, to składniki mnożymy razy dwa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka metrowa
Następny przepis: Babka na majonezie z truskawkami i kruszonką