Babka mocno czekoladowa

Babka mocno czekoladowa

Babka mocno czekoladowa to niezawodny przepis na pyszne i aromatyczne ciasto, które zachwyci wszystkich miłośników czekolady. Ta babka czekoladowa z kakao jest nie tylko niezwykle smaczna, ale także bardzo prosta do przygotowania. Idealnie nadaje się na każdą okazję, niezależnie od pory roku, jednak doskonale wpisuje się w klimat świąt wielkanocnych. Jej intensywny smak i delikatna struktura rozpływają się w ustach, zapewniając niezapomnianą przyjemność podczas spożywania. Jeżeli szukasz przepisu na babkę, która wzbudzi zachwyt u wszystkich domowników, to ta babka mocno czekoladowa to absolutny must-have w Twojej kolekcji kulinarnej.

Składniki:

  • 250 g margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 tabliczki czekolady (200g)
  • Polewa:
  • tabliczka czekolady
  • 2-3 łyżki śmietanki 30 lub 36%
  • migdały do posypania (może być to również kokos, posypka, orzechy..)

Babka mocno czekoladowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Margarynę utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i jogurt. Na końcu dodać startą lub pokrojoną czekoladę.
  2. 2.
    Wyłożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 50 minut.
  3. 3.
    Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Gotową wylać na babkę i posypać migdałami.

Porady – Dodatkowe informacje

Ja użyłam silikonowej formy, której nie smarowałam niczym. Z tej porcji wychodzi jedna niewielka babka. Jeśli chcemy większą lub dwie, to składniki mnożymy razy dwa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka metrowa
Następny przepis: Babka na majonezie z truskawkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode