Babka metrowa
Babka metrowa to rozmach w świecie ciast! To wyjątkowe danie cieszy oko i podbija podniebienia swoim imponującym wyglądem i smakiem. Ta puszysta i aromatyczna babka to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Wielkość tego ciasta robi wrażenie – metr długości sprawia, że jest nie tylko pyszne, ale i imponujące. Wspaniała kompozycja wilgotnego biszkoptu przeplecionego delikatnym kremem, podsmażonej na złocisty kolor skórki i delikatnej konfitury sprawiają, że babka metrowa to idealne ciasto na większe przyjęcia i rodzinne zjazdy. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak fantastyczne może być smakowanie słodkości w „metrowym” wydaniu!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 6 jajek
- 1 ½ szkl cukru
- 2 ½ szkl mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szkl przegotowanej wody
- ½ szkl oleju
- 4 łyżki kakao
- Masa budyniowa:
- 1 budyń wanilinowy
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- Kostka masła
Babka metrowa – jak zrobić?
- Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Połącz z żółtkami i ubijaj dalej.
- Dolej wodę, olej i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki.
- Podziel na dwie równe części. do jednej dodaj kakao i połącz.
- Piecz w wąskich formach i piecz ok. 30 minut w temp 160C.
- 1 ½ szklanki mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka połącz z budyniem i mąką, po czym wlej do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj aż do zagotowania masy. Po wystudzeniu dodawaj po łyżce do utartego masła.
- Wystudzone placki pokrój na kawałki o szerokości 1cm. Sklejaj masą naprzemiennie białe i czarne kawałki.
- Pamiętaj, by przed podaniem dzielić na porcje, krojąc je pod ukosem.
Babka metrowa – dodatkowe informacje
Po wierzchu również można posmarować masą i udekorować startą czekoladą.