Babka metrowa

Babka metrowa

Babka metrowa to rozmach w świecie ciast! To wyjątkowe danie cieszy oko i podbija podniebienia swoim imponującym wyglądem i smakiem. Ta puszysta i aromatyczna babka to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Wielkość tego ciasta robi wrażenie – metr długości sprawia, że jest nie tylko pyszne, ale i imponujące. Wspaniała kompozycja wilgotnego biszkoptu przeplecionego delikatnym kremem, podsmażonej na złocisty kolor skórki i delikatnej konfitury sprawiają, że babka metrowa to idealne ciasto na większe przyjęcia i rodzinne zjazdy. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak fantastyczne może być smakowanie słodkości w „metrowym” wydaniu!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 ½ szkl cukru
  • 2 ½ szkl mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szkl przegotowanej wody
  • ½ szkl oleju
  • 4 łyżki kakao
  • Masa budyniowa:
  • 1 budyń wanilinowy
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Kostka masła

Babka metrowa – jak zrobić?

  1. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Połącz z żółtkami i ubijaj dalej.
  2. Dolej wodę, olej i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki.
  3. Podziel na dwie równe części. do jednej dodaj kakao i połącz.
  4. Piecz w wąskich formach i piecz ok. 30 minut w temp 160C.
  5. 1 ½ szklanki mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka połącz z budyniem i mąką, po czym wlej do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj aż do zagotowania masy. Po wystudzeniu dodawaj po łyżce do utartego masła.
  6. Wystudzone placki pokrój na kawałki o szerokości 1cm. Sklejaj masą naprzemiennie białe i czarne kawałki.
  7. Pamiętaj, by przed podaniem dzielić na porcje, krojąc je pod ukosem.
babka metrowa

Babka metrowa – dodatkowe informacje

Po wierzchu również można posmarować masą i udekorować startą czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka marmurkowa
Następny przepis: Babka mocno czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode