Babka marchewkowa z orzechami

Babka marchewkowa z orzechami

Babka marchewkowa z orzechami to wspaniałe połączenie delikatnego ciasta i chrupiących orzechów. Ta wyjątkowa babka jest doskonale wilgotna i aromatyczna, dzięki marchewkom, które nadają jej niezwykły smak i piękny kolor. Dodatek rozgniecionych orzechów wydobywa głębokie nuty smakowe i nadaje ciastu niepowtarzalną strukturę. Ta prosta, ale wyjątkowo smaczna babka jest idealna jako deser lub na spotkanie z przyjaciółmi przy filiżance herbaty. Można ją również podać na świątecznym stole, aby uczcić wyjątkowe okazje. Babka marchewkowa z orzechami to absolutny must-have dla wszystkich łasuchów i miłośników domowych wypieków.

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3 duże marchewki starte na małych oczkach
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny
  • Skórka pomarańczowa do dekoracji

Babka marchewkowa z orzechami – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz olej. Wszystko zmiksować. Do ciasta dodać startą marchewkę i orzechy, wymieszać i przełożyć do foremki babki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w temp. 180 stopni ok. 50 minut.
  2. 2.
    Cukier puder utrzeć z cytryną do konsystencji lukru i polać nim po ostudzeniu ciasto. udekorować skórką pomarańczową.

Babka marchewkowa z orzechami – dodatkowe informacje

Forma na babkę powinna być dość duża


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka makowa
Następny przepis: Babka marmurkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode