Babka marchewkowa z orzechami
Babka marchewkowa z orzechami to wspaniałe połączenie delikatnego ciasta i chrupiących orzechów. Ta wyjątkowa babka jest doskonale wilgotna i aromatyczna, dzięki marchewkom, które nadają jej niezwykły smak i piękny kolor. Dodatek rozgniecionych orzechów wydobywa głębokie nuty smakowe i nadaje ciastu niepowtarzalną strukturę. Ta prosta, ale wyjątkowo smaczna babka jest idealna jako deser lub na spotkanie z przyjaciółmi przy filiżance herbaty. Można ją również podać na świątecznym stole, aby uczcić wyjątkowe okazje. Babka marchewkowa z orzechami to absolutny must-have dla wszystkich łasuchów i miłośników domowych wypieków.
admin
Składniki:
- 4 duże jajka
- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 3 duże marchewki starte na małych oczkach
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść posiekanych orzechów włoskich
- Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- sok z cytryny
- Skórka pomarańczowa do dekoracji
Babka marchewkowa z orzechami – jak zrobić?
-
1.
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz olej. Wszystko zmiksować. Do ciasta dodać startą marchewkę i orzechy, wymieszać i przełożyć do foremki babki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w temp. 180 stopni ok. 50 minut. -
2.
Cukier puder utrzeć z cytryną do konsystencji lukru i polać nim po ostudzeniu ciasto. udekorować skórką pomarańczową.
Babka marchewkowa z orzechami – dodatkowe informacje
Forma na babkę powinna być dość duża