Babka makowa

Babka makowa

Babka makowa to tradycyjne i aromatyczne ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Jego głównym składnikiem jest mielony mak, który nadaje mu intensywny smak i charakterystyczną, ciemną barwę. Ta babka, przygotowana na oleju, jest nie tylko smaczna, ale również bardziej wilgotna i puszysta niż tradycyjne wersje. Łączy w sobie delikatność ciasta babki z intensywnym smakiem maku, tworząc niezapomnianą kompozycję smakową. To świetny wybór dla wszystkich wielbicieli tradycyjnych polskich wypieków. Babka makowa na pewno przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Spróbujcie sami i dajcie się oczarować tego wyjątkowemu smakowi!

Składniki:

  • do podłużnej formy o długości około 30 cm:
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka suchego maku mielonego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 – 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki maślanki, jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 1 niepełna szklanka oleju rzepakowego
  • 4 jajka M-L
  • Lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder

Babka makowa – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę tortową, krupczatkę oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać mak i wymieszać.
  2. Jajka zmiksować z cukrem. W trakcie miksowania stopniowo wlewać olej i maślankę. Dodać suche składniki i zmiksować krótko do połączenia składników.
  3. Podłużną formę na babkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać masę do formy i piec przez ok 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
  4. Po upieczeniu i przestygnięciu przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny i energicznie mieszając dosypywać stopniowo cukier puder aż lukier stanie się gęsty.

Słowa kluczowe: babka z makiem mielonym, babka makowa na oleju

Babka makowa – dodatkowe informacje

*Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml. Do suchych składników można dodać ok 0,5 szklanki bakalii.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka kręcona - ze starych zeszytów
Następny przepis: Babka makowo-kokosowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode