Babka kawowo-migdałowa

Babka kawowo-migdałowa

Babka kawowo-migdałowa to doskonały wybór dla miłośników intensywnych smaków i aromatów. To pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto, które z pewnością zaskoczy podniebienia każdego łasucha. Składające się z delikatnego biszkoptu z dodatkiem migdałów oraz aromatycznej kawy, to połączenie gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Intensywny aromat kawy i chrupiące migdały tworzą niepowtarzalne połączenie, które zachwyca każdego. Babka kawowo-migdałowa jest idealna na przyjęcia, rodzinne spotkania czy po prostu na słodki poczęstunek. Przygotowanie tego przepisu to gwarancja osiągnięcia efektu wow u każdego, kto spróbuje tego wyjątkowego ciasta.

Składniki:

  • 100g migdałów bez skórki
  • 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso)
  • 250g masła
  • 250g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdałów
  • 150g mąki tortowej
  • 50ml whisky, koniaku lub rumu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Lukier:
  • 200g cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z migdałów
  • 50ml gorącej wody

Babka migdałowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do babki dokładnie wysmarować masłem o obsypać bułką tartą. Migdały zmielić niezbyt drobno, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Kawę rozpuścić w alkoholu, dodać ekstrakt z migdałów i wymieszać.
  2. 2.
    Masło utrzeć z cukrem na gładką masą. Dodawać po jednym żółtku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Ucierać do uzyskania puszystej konsystencji. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę w trzech częściach na przemiennie z kawą, zaczynając i kończąc na mące. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta w trzech częściach i delikatnie wymieszać łyżką po każdej dokładce.
  3. 3.
    Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu babkę pozostawić w formie przez około 30 minut, następnie wyłożyć ją na talerz i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  4. 4.
    Przygotować lukier. Cukier puder przesiać i wymieszać z kawą. Wodę wymieszać z ekstraktem migdałowym. Do cukru stopniowo dodawać wodę i ucierać do momentu uzyskania porządanej konsystencji. Możliwe, że nie wykorzystacie całej wody lub będzie jej wręcz za mało. Wszystko zależy od cukru purdu. Lukier powinien być na tyle rzadki, aby rozlał się grubą warstwą po babce, ale jednocześnie na tyle gęsty, aby z niej nie spłynął.
  5. 5.
    Babkę można posypać posiekanymi lub zmielonymi migdałami.

Porady – dodatkowe informacje

* Jeśli macie migdały w skórkach, to należy zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 10-15 minut. Po tym czasie skórka na migdałach nasiąknie i łatwo będzie można je obrać. Po obraniu migdały wysuszyć. Można nagrzać piekarnik do 80°C, włączyć termoobieg, migdały przesypać na papier do pieczenia i włożyć do piekarnika na 10-15 minut.

Można też wykorzystać migdały w płatkach, ale wtedy wyjdzie nieco drożej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka jogurtowa z budyniem waniliowym
Następny przepis: Babka kisielowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode