babka karmelowa
Babka karmelowa to pyszne i aromatyczne ciasto, które zachwyca z każdym kęsem. Jego głównym składnikiem jest karmel, który nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Ta tradycyjna i elegancka babka to idealny deser na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a składniki łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Piękny wygląd babki zachwyca już na pierwszy rzut oka, a aromat, który unosi się podczas jej pieczenia, sprawia, że trudno się oprzeć pokusie skosztowania tego smakołyku. Babka karmelowa to tradycyjna, smakowita i ponadczasowa przyjemność dla podniebienia.
admin
Składniki:
- 180 gramów mąki tortowej pszennej
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- 100 gramów schłodzonego, rozpuszczonego masła
- 350 gramów karmelu z puszki (krówkowy, tofi)
- 5 jaj
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis na profilu lub blogu) lub aromat waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Babka karmelowa – jak zrobić?
- Masło mieszamy w misce razem z karmelem.
Białka ubijamy na pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, jeszcze chwilkę miksujemy do rozpuszczenia cukru.
Do masła z karmelem dodajemy żółtka, mąki, proszek do pieczenia, aromat,. miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką.
Przelewamy do formy keksowej, którą wcześniej natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
Po około 20 – 25 minutach pieczenia na środku ciasta ostrym nożem robimy nacięcie na głębokość 1 cm i pieczemy dalej.
babka karmelowa – dodatkowe informacje
Do ciasta babki karmelowej możemy z powodzeniem dodać sparzone wcześniej rodzynki lub poszatkowane orzechy włoskie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka jogurtowa z budyniem waniliowym
Następny przepis: Babka kisielowa