Babka gotowana z winem

Babka gotowana z winem

Babka gotowana z winem to smakowita i oryginalna propozycja dla miłośników deserów. Ta wyjątkowa babka zachwyca pięknym aromatem i intensywnym smakiem, dzięki obecności w niej wina. Składniki użyte do przygotowania tego przepisu są proste i łatwe do zdobycia, zapewniając przyjemne doznania kulinarne. Delikatne połączenie tradycyjnego ciasta babki z wyrazistym winem sprawia, że ten deser jest niepowtarzalny i wyróżnia się wśród innych słodkości. Babka na winie jest idealna do podania na różnego rodzaju uroczystości, ale także świetnie sprawdza się jako codzienny smakołyk. Jej przygotowanie jest proste i niezwykle satysfakcjonujące dla wielbicieli słodkości.

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek wody lub 4 łyżki wina (nalewki) + 2 łyżki wody
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli do białek

Babka gotowana z winem – jak zrobić?

  1. Margarynę, cukier, wodę z winem i kakao podgrzać do momentu rozpuszczenia. Ostudzić.
  2. Dodać do ostudzonych składników żółtka i po trochu dokładać mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek i tak do wykorzystania wszystkich składników.
  3. Piec około 40 min w 180 'C l(ub dłużej jeżeli w takiej formie jak ja piekłam to około 50-60min lub do suchego patyczka)

xxxx – dodatkowe informacje

Babka gotowana z winem


Słowa kluczowe: babka na winie


Do babki lepiej dodać alkohol, bo jest smaczniejsza i wilgotniejsza.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka gotowana mojej babci
Następny przepis: babka karmelowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode