Babka gotowana z winem
Babka gotowana z winem to smakowita i oryginalna propozycja dla miłośników deserów. Ta wyjątkowa babka zachwyca pięknym aromatem i intensywnym smakiem, dzięki obecności w niej wina. Składniki użyte do przygotowania tego przepisu są proste i łatwe do zdobycia, zapewniając przyjemne doznania kulinarne. Delikatne połączenie tradycyjnego ciasta babki z wyrazistym winem sprawia, że ten deser jest niepowtarzalny i wyróżnia się wśród innych słodkości. Babka na winie jest idealna do podania na różnego rodzaju uroczystości, ale także świetnie sprawdza się jako codzienny smakołyk. Jej przygotowanie jest proste i niezwykle satysfakcjonujące dla wielbicieli słodkości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kostka masła
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek wody lub 4 łyżki wina (nalewki) + 2 łyżki wody
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli do białek
Babka gotowana z winem – jak zrobić?
- Margarynę, cukier, wodę z winem i kakao podgrzać do momentu rozpuszczenia. Ostudzić.
- Dodać do ostudzonych składników żółtka i po trochu dokładać mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek i tak do wykorzystania wszystkich składników.
- Piec około 40 min w 180 'C l(ub dłużej jeżeli w takiej formie jak ja piekłam to około 50-60min lub do suchego patyczka)
xxxx – dodatkowe informacje
Babka gotowana z winem
Słowa kluczowe: babka na winie
Do babki lepiej dodać alkohol, bo jest smaczniejsza i wilgotniejsza.