Babka gotowana mojej babci
Przedstawiamy przepis na tradycyjną babkę gotowaną, którą przygotowywała moja ukochana babcia. Ta pyszna i wilgotna babka to klasyka wielkanocnego stołu. Wykonana na parze, ma wyjątkową strukturę i doskonały smak. Przepis ten przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, gwarantując niezapomniane doznania kulinarne. Składniki są proste i dostępne w każdym domu, a sam proces przygotowania nie jest skomplikowany. Ta mała forma babki, pięknie ozdobiona, wzbudza zachwyt i apetyt. Przepis ten to prawdziwy skarb rodzinny, który pozwala nam podróżować w czasie i delektować się smakiem dzieciństwa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- 6 jajek
- cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 1 tabliczka białej lub ciemnej czekolady
1.
Babka gotowana mojej babci – jak zrobić?
2. Sposób przygotowania:
- Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy stopniowo żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy suche składniki i ocet dalej ucierając. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z pozostałą masą.
- Formę do gotowania babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, wlewamy tam ciasto, zamykamy formę i gotujemy pod przykryciem około godziny.
- (Ciasto należy zanurzyć we wrzącej wodzie do połowy wysokości formy, musimy też uzupełnić wodę, jeśli wyparuje) Po ugotowaniu, wykładamy babkę na talerz i zostawiamy do ostygnięcia aby potem udekorować polewą.
- Czekoladę dzielimy na cząstki i wkładamy do miski. Miskę kładziemy nad garnek z parującą wodą i czekamy aż czekolada się rozpuści- od czasu do czasu delikatnie mieszając. Stopioną czekoladą szybciutko polewamy ciasto, gdyż czekolada szybko zastyga.
xxxx – dodatkowe informacje
Do czekolady w trakcie rozpuszczania można dodać odrobinę masła.