Babka drożdżowa
Babka drożdżowa to tradycyjne, aromatyczne i niezwykle apetyczne danie, które przywołuje na myśl smak dzieciństwa i radosne świąteczne chwile. Jej puszyste wnętrze, delikatny smak drożdży oraz rozpuszczający się w ustach aromat sprawiają, że jest to deser, który chętnie się delektuje oraz podziwia na stole wielkanocnym. To przepis na pyszną, łatwą i luksusową babkę drożdżową, która z pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli tradycyjnych polskich smaków. Wypróbuj ten sprawdzony przepis i delektuj się smakiem pełnym nostalgii i wyjątkowości. Babka drożdżowa to prawdziwa gratka dla podniebienia!
admin
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 100g rozpuszczonego masła 82%
- Zaczyn drożdżowy:
- 30 g. drożdży z kostki
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
- można dodać rodzynki, wiśnie itp.
Babka drożdżowa – jak zrobić?
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka czekoladowa z wiśniami
Następny przepis: Babka drożdżowa