Babka białkowa
Babka białkowa to pyszne i lekkie ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego stylu życia. Ta wersja tradycyjnej babki została wzbogacona proteinami, co sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób dbających o swoją sylwetkę i aktywnych fizycznie. W przepisie znajdziemy tylko białka jajek, co przekłada się na niską zawartość tłuszczu. Babka białkowa jest wilgotna, delikatna i ma intensywny aromat wanilii. Doskonale sprawdza się zarówno jako deser, jak i dodatek do porannej kawy. Przygotowanie tego przepisu jest łatwe i nie wymaga wielu składników, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego smakosza.
admin
Składniki:
- 8 białek
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka roztopionego masła
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy lub pomarańczowy
- bakalie
Babka białkowa – jak zrobić?
- Ubijamy pianę z białek na sztywno , a następnie przekładamy do dużej miski i dodajemy cukier a następnie ubijamy na gładką masę.
- Do białek dodajemy po trochu mąki wymieszanej z proszkiem i cukrem waniliowym i dalej ubijamy. Kolejno dodajemy roztopione masło i mleko i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy bakalie oraz aromat.
- Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto dekorujemy wedle uznania.
Babka białkowa – dodatkowe informacje
1. Należy wybrać bardzo dużą misę o objętości minimum 5 litrów, ponieważ piana z białek znacznie zwiększa swoją objętość.
2. Do roztopionego masła można dodać mleko. W ten sposób szybciej się przestudzi, a mleko będzie letnie.