Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki

Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki

Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki to pyszna i oryginalna propozycja dla miłośników słodkich wypieków. Połączenie puszystego ciasta z aromatycznym i kremowym nadzieniem sprawia, że te babeczki są naprawdę wyjątkowe. W przeciwieństwie do tradycyjnych pączków, które często są tłuste i ciężkie, te babeczki mają lekką i delikatną strukturę. Dodatkowo, możliwość nadziewania babeczek daje nieograniczone pole do kreatywności. Można dodać ulubioną konfiturę, krem czekoladowy, a nawet świeże owoce. Dzięki naszemu przepisowi na babeczki z nadzieniem, możesz cieszyć się doskonałym smakiem i interesującymi kombinacjami, bez konieczności pracy z głębokim tłuszczem. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, że babeczki z nadzieniem są prawdziwą alternatywą dla tradycyjnych pączków.

Składniki:

  • (około 10 sztuk)
  • 200g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka (duże)
  • 150g masła/margaryny
  • Dodatkowo:
  • dżem/konfitura/marmolada/powidła
  • Ponadto:
  • cukier puder do posypania
  • lub
  • 3 łyżki masła + 3-4 łyżki cukru

Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki – jak zrobić?

  1. Masło/margarynę rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
  2. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej – jajka z mlekiem.
  3. Suche składniki połączyć z mokrymi, a następnie z roztopionym masłem/margaryną.
  4. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
  5. W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta i odrobinie (*) powideł (lub innego nadzienia).
  6. Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  7. Piec około 18-20 minut (do tzw. „suchego patyczka”) w temperaturze 180 stopni. (Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu, ale babeczki całkowicie, równomiernie się rumienią.)
  8. Ciastka wyjąć z blachy, odrobinę ostudzić i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub posmarować roztopionym masłem oraz obtoczyć w cukrze (powstanie lekko chrupiąca skorupka).

Słowa kluczowe: jak nadziewać muffinki, jak nadziać muffinki

Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki – dodatkowe informacje

(*) Nie dodawajcie dużo nadzienia owocowego, ponieważ może wypłynąć lub opaść na spód.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babeczki z masą krówkową
Następny przepis: babeczki z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode