Muffinki urodzinowe
Muffinki urodzinowe – Składniki
Ciasto
Krem maślany
Opcjonalnie
Muffinki urodzinowe – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis
Ciasto:
- Miękkie masło ucieramy przez 2 minuty na wysokich obrotach mikserem, aż uzyskamy konsystencję piany i biały kolor.
- Następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy (lub inny aromat) i nadal ucieramy, aż się rozpuści. Kolejno wbijamy jajka i nadal miksujemy na średnich obrotach miksera.
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Stopniowo dodajemy troszkę mleka, kontynuując mieszanie, aż zużyjemy wszystkie składniki.
- Formę do pieczenia 12 babeczek smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub wykładamy ją kolorowymi papilotkami. Do każdego wgłębienia nakładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości.
- Blachę wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Babeczki pieczemy około 25 minut, aż wbity w nie patyczek będzie suchy.
Krem maślany
- Bardzo miękkie masło ucieramy solidnie przez 5 minut, aż wyraźnie się „napuszy” i zmieni kolor na biały.
- Stopniowo dodajemy przesiany cukier puder, cały czas mieszając na wysokich obrotach miksera.
- Po dodaniu całego cukru miksujemy jeszcze przez 2 minuty.
- Stopniowo dolewamy zimne mleko lub kremówkę do masła.
- Warto dodać 1/2 szklanki mleka. Masa na początku może wyglądać na zwarzoną, ale po minucie miksowania zmieni się w aksamitny krem. Jeżeli chcemy mniej gęsty krem, dodajemy jeszcze troszeczkę mleka i miksujemy do pożądanej konsystencji.
- Dodajemy barwnik spożywczy stopniowo, aż uzyskamy pożądany kolor.
Dekoracja:
- Gotowy krem wlewamy do rękawa cukierniczego lub torebki plastikowej z uciętym rożkiem i dekorujemy wystudzone muffinki urodzinowe według uznania. Możemy przyozdobić je czekoladową posypką i gwiazdkami.
Muffinki urodzinowe – porady i dodatkowe informacje
1. Przepis na babeczki urodzinowe warto „uperfumować” :). Może to być domowy cukier lawendowy, który przygotujemy w kilka chwil:
W moździerzu/makutrze rozcieramy suszoną lawendę (5 łyżeczek) z cukrem (około 500 g) i przekładamy do słoiczka. Z każdym dniem cukier nabiera bajkowego zapachu :).
2. Do masy polecam dodać cudowny składnik – wodę różaną bądź z kwiatów pomarańczy. To składnik wielu bliskowschodnich deserów. Nadaje wypiekom wspaniały smak i cudowny aromat! Znajdziemy go bez problemu w sklepach z arabskimi przysmakami.
3. Muffinki można przełożyć prostym kremem o lżejszej konsystencji:
Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy z cukrem pudrem (do smaku). Takim kremem smarujemy babeczki. Uwaga: bez dodatku żelatyny/stabilizatora babeczki należy zjeść w ciągu jednego dnia, ponieważ śmietanka może się rozwarstwiać :).