Babeczki Tęczowe
Babeczki Tęczowe to kolorowe i radosne wypieki, które od razu przyciągają wzrok. Te słodkie małe kulki przypominają prawdziwe tęcze ze swoimi różnorodnymi, intensywnymi barwami. Tęczowe babeczki są idealne na dziecięce przyjęcia urodzinowe, ale także na każdą inną okazję, kiedy chcemy dodać trochę koloru do naszego stołu. Jako dekorację używamy delikatnego lukru, który dodatkowo podkreśli ich wyjątkowy charakter. Ten przepis udowadnia, że wypiekanie może być także zabawą dla zmysłów. Gotowe babeczki są soczyste, miękkie i aromatyczne. Nie sposób im się oprzeć!
admin
Składniki:
- babeczki:
- – 5 jajek
- – 250 g masła – margaryny
- – 400 g jogurtu naturalnego
- – 3 szklanki mąki
- – 1 szklanka cukru
- – 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- – 1/2 łyżeczki soli
- Lukier do babeczek:
- – 125 g masła
- – 500 g cukru pudru
- – około 4- 5 łyżek mleka
- Dodatkowo:
- – barwniki spożywcze: żółty, pomarańczowy, czerwony, niebieski i zielony
- – żelki Rainbow
Babeczki tęczowe – jak zrobić?
- Babeczki: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmiksować masło – margarynę z cukrem. W czasie miksowania dodać jajka. Cały czas ucierając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt naturalny. Wymieszać, ciasto rozdzielić do 5 miseczek, do każdej dodać inny barwnik, wymieszać.
- Natłuszczone foremki do babeczek lub papierowe papilotki napełnić po łyżeczce ciasta z każdego koloru. Piec około 15 – 20 minut w 200 stopniach. Z przepisu wychodzi około 24 babeczek.
- Lukier: Do miski włożyć miękkie masło, dodać 1/3 cukru pudru. Zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać 1/3 cukru pudru i 2 łyżki mleka. Zmiksować, dodając resztę cukru pudru i 2 łyżki mleka. Miksować do uzyskania gładkiego kremu. 1/4 lukru zostawić biała, a resztę zabarwić na niebiesko.
- Ostudzone babeczki posmarować niebieskim lukrem. Żelki Rainbow, jeżeli są długie, pokroić na 7 cm kawałki, zrobić z nich łuki na lukrze. Przy każdym końcu wycisnąć szprycą z białego lukru chmurki.
Babeczki Tęczowe – dodatkowe informacje
– Jeżeli lukier za bardzo się marze należy dodać więcej cukru pudru,
– Jeżeli lukier trochę wyschnie w trakcie dekoracji, należy dodać odrobinę mleka i ponownie zmiksować
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babeczki (tarta) z malinami i mascarpone - bez pieczenia!
Następny przepis: Muffinki urodzinowe