Babeczki pikantne
Babeczki pikantne to doskonały przepis dla tych, którzy lubią ostre smaki. Te delikatne wypieki połączą w sobie pikantność i aromatyczne przyprawy, tworząc niezapomnianą mieszankę smaków. Wielką zaletą tego przepisu jest jego uniwersalność – można go podać na różne okazje, od rodzinnych spotkań po imprezy ze znajomymi. Składniki, które będą potrzebne do przygotowania tych babeczek, są łatwo dostępne i można je znaleźć praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Z powodu dodatku ostrej papryki czy chili, babeczki pikantne stanowią znakomitą propozycję dla osób, które cenią sobie niebanalne smaki.
admin
Składniki:
- ciasto:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 2 żółtka
- pół łyżeczki soli
- 20 dag masła
- farsz:
- ½ kg pieczarek
- 1 duży por
- 1 papryka czerwona
- 1 filet z kurczaka
- przyprawa gyros (wg uznania)
- 10 dag sera żółtego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- szczypta chili
- tłuszcz do smażenia
Babeczki pikantne – jak zrobić?
- Masło posiekać z mąką. Dodać sól i żółtka. Zagnieść ciasto i schłodzić ok. 30 minut. Ciastem wylepiać wysmarowane tłuszczem foremki. Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w temp. 170 stopni.
- Pora sparzyć i pokroić w piórka. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora i pieczarki przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Dusić do miękkości. Mięso pokroić w drobną kostkę i usmażyć z przyprawą gyros. Mięso połączyć z warzywami, przyprawić solą, pieprzem i chili, dodać przecier pomidorowy. Dobrze wymieszać. Do farszu dać starty na drobnych oczkach ser żółty. Babeczki wypełnić farszem. Podawać na zimno lub ciepło.
Babeczki pikantne – dodatkowe informacje
Z podanej porcji wyjdzie 23-25 pikantnych babeczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babeczki, orzeszki, biedronki
Następny przepis: Babeczki red velvet