Babeczki pikantne

Babeczki pikantne

Babeczki pikantne to doskonały przepis dla tych, którzy lubią ostre smaki. Te delikatne wypieki połączą w sobie pikantność i aromatyczne przyprawy, tworząc niezapomnianą mieszankę smaków. Wielką zaletą tego przepisu jest jego uniwersalność – można go podać na różne okazje, od rodzinnych spotkań po imprezy ze znajomymi. Składniki, które będą potrzebne do przygotowania tych babeczek, są łatwo dostępne i można je znaleźć praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Z powodu dodatku ostrej papryki czy chili, babeczki pikantne stanowią znakomitą propozycję dla osób, które cenią sobie niebanalne smaki.

Składniki:

  • ciasto:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki soli
  • 20 dag masła
  • farsz:
  • ½ kg pieczarek
  • 1 duży por
  • 1 papryka czerwona
  • 1 filet z kurczaka
  • przyprawa gyros (wg uznania)
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • szczypta chili
  • tłuszcz do smażenia

Babeczki pikantne – jak zrobić?

  1. Masło posiekać z mąką. Dodać sól i żółtka. Zagnieść ciasto i schłodzić ok. 30 minut. Ciastem wylepiać wysmarowane tłuszczem foremki. Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w temp. 170 stopni.
  2. Pora sparzyć i pokroić w piórka. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora i pieczarki przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Dusić do miękkości. Mięso pokroić w drobną kostkę i usmażyć z przyprawą gyros. Mięso połączyć z warzywami, przyprawić solą, pieprzem i chili, dodać przecier pomidorowy. Dobrze wymieszać. Do farszu dać starty na drobnych oczkach ser żółty. Babeczki wypełnić farszem. Podawać na zimno lub ciepło.

Babeczki pikantne – dodatkowe informacje

Z podanej porcji wyjdzie 23-25 pikantnych babeczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babeczki, orzeszki, biedronki
Następny przepis: Babeczki red velvet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode