Babeczki, orzeszki, biedronki

Babeczki, orzeszki, biedronki

Przedstawiamy niezwykły przepis na pyszne babeczki, które przypominają smakiem orzeszków i pięknie udekorowane przypominają maleńkie biedronki. To idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy chcą zaskoczyć swoich gości nie tylko smakiem, ale również nietuzinkowym wyglądem. Składniki, które wykorzystujemy do przygotowania tych wyjątkowych babeczek, to m.in. orzeszki, które nadają im delikatny, chrupiący smak, oraz kolorowy lukier, który dodaje im niepowtarzalnego wyglądu. Te malutkie, słodkie przysmaki idealnie nadają się na urodzinowe przyjęcia, imieniny czy też jako niespodzianka dla najmłodszych. Babeczki, orzeszki, biedronki to połączenie smakowo-wizualne, które przyciągnie uwagę każdej podniebienia.

Składniki:

  • 18 dekagramów mąki
  • 12 dekagramów cukru pudru
  • 12 dekagramów masła lub margaryny (lub pół na pół)
  • 1 jajko

Babeczki, orzeszki, biedronki – jak zrobić?

  1. Zagnieść ciasto na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Nie powinno być zbyt gęste. Odstawić do lodówki na 1 godz. po czym cienko wylepiać foremki ciastem. Piec do zrumienienia w ok 180C.

xxxx – dodatkowe informacje

Warto wyciągać ciasto po kawałku, ponieważ zbyt ciepłe klei się do rąk i źle lepi w foremkach. Palce najlepiej „moczyć” w mące wtedy najlepiej się z ciastem pracuje. Foremek nie smarujemy tłuszczem ani nie myjemy przed wylepianiem kolejnych babeczek


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babeczki nadziane Delecta
Następny przepis: Babeczki pikantne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode