Babciny królik

Babciny królik

Czy jest coś bardziej klasycznego i pełnego tradycji niż Babciny królik? To danie jest prawdziwym skarbem polskiej kuchni, stanowiąc esencję domowego gotowania. Ten przepis wskrzesza wspomnienia babci przyrządzającej królika, mogącego zachwycić zarówno wytrawnych smakoszy, jak i miłośników domowej kuchni. Po zanurzeniu królika w mleku, tuszka staje się niezwykle miękka i soczysta. A aromatyczny sos, który się z niego wydobywa, jest po prostu nie do opisania! Jeśli wzruszasz się na myśl o tradycyjnych, rodzinnych daniach, ten przepis na królika będzie doskonałym wyborem na obiad. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych świąt czy spotkań.

Składniki:

  • Babciny przepis na królika dla 3-4 osób (lub 2 bardzo głodnych):
  • 1 tuszka królika o wadze ok. 1,2 kg
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1/2 cebuli
  • 50 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżka przyprawy do zup w płynie
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 2 płaskie łyżeczki mąki do zagęszczenia
  • 2 łyżki śmietany 30% (użyłam jogurtu)
  • 4 gałązki koperku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN + marynowanie przez noc
  • POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

Babciny królik – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Królika myjemy, osuszamy i kroimy na części – otrzymamy 2 duże nóżki, 2 małe, 2 polędwiczki i żeberka – te ostatnie są niepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką (ja dodałam jeszcze szczyptę chilli). Obkładamy plasterkami czosnku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Królika smażymy z obu stron na złoty kolor. Wlewamy wino i odparowujemy. Dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę. Podlewamy wodą do wysokości mięsa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 90 minut.
  3. Mięso wyjmujemy z garnka na talerz, sos przecedzamy (warzywa z duszenia wyrzucamy, już nie będą nam potrzebne) i z powrotem wlewamy do garnka. W szklance dokładnie mieszamy 2 łyżeczki mąki, koncentrat pomidorowy i odrobinkę zimnej wody. Przelewamy do sosu, zwiększamy ogień i mieszamy tak długo, aż sos zgęstnieje. Dodajemy przyprawę do zup, doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i dodajemy posiekany koperek. Mięso wkładamy do sosu, przykrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż mięso będzie ciepłe. Przepis gotowy, królik pojawia się na talerzach z dodatkiem puree ziemniaczanego i duszonej marchewki. Smacznego! 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Przepis na duszoną marchewkę do królika:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/duszona-marchewka-do-obiadu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Najlepsze kotlety mielone z indyka
Następny przepis: Najlepszy bigos swiata :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode