Ayran – napój na grilla – na bazie jogurtu
Ayran to orzeźwiający napój na bazie jogurtu, który doskonale będzie pasował do Twojego grillowego menu. Za inspirację dla tego przepisu odpowiada Piotr Zieliński – pasjonat kulinarnych podróży i twórca tego bloga pełnego smakowych opowieści. Ayran to jeden z napojów, którymi Piotr zapoznał się w trakcie swoich kulinarnych eksploracji. Przygotowanie tego prostego, a zarazem aromatycznego napoju nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki, takie jak jogurt, woda i szczypta soli, z łatwością zamienią się w pyszną i orzeźwiającą kompozycję smaków. Dlatego dołącz do nas w tej przygodzie kulinarnej i odkryj, jakie smaki skrywa w sobie ayran.
admin
Składniki:
- 400 g naturalnego jogurtu
- 300-400 ml lekko gazowanej wody mineralnej
- szczypta soli
- liście lub gałązki mięty
Jak zrobić ayran – napój na grilla – na bazie jogurtu
- Jogurt naturalny przełożyć do kielicha blendera. Dodać wodę mineralną dobrze schłodzoną i sól. Miksować aż pojawi się piana.
- Przelać do dzbanka i dodać gałązkę mięty.
- Można dodać kostki lodu.
Napój jest orzeźwiający i gasi pragnienie.
Ayran – dodatkowe informacje
Zamiast mięty można dodać koperek, albo inne pachnące, ulubione zioła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Awanturka - pasta z twarogu i sardynek
Następny przepis: Azjatyckie Tagliatelle z polędwicą wieprzową