Ayran - napój na grilla - na bazie jogurtu

Ayran – napój na grilla – na bazie jogurtu

Ayran to orzeźwiający napój na bazie jogurtu, który doskonale będzie pasował do Twojego grillowego menu. Za inspirację dla tego przepisu odpowiada Piotr Zieliński – pasjonat kulinarnych podróży i twórca tego bloga pełnego smakowych opowieści. Ayran to jeden z napojów, którymi Piotr zapoznał się w trakcie swoich kulinarnych eksploracji. Przygotowanie tego prostego, a zarazem aromatycznego napoju nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki, takie jak jogurt, woda i szczypta soli, z łatwością zamienią się w pyszną i orzeźwiającą kompozycję smaków. Dlatego dołącz do nas w tej przygodzie kulinarnej i odkryj, jakie smaki skrywa w sobie ayran.

Składniki:

  • 400 g naturalnego jogurtu
  • 300-400 ml lekko gazowanej wody mineralnej
  • szczypta soli
  • liście lub gałązki mięty

Jak zrobić ayran – napój na grilla – na bazie jogurtu

  1. Jogurt naturalny przełożyć do kielicha blendera. Dodać wodę mineralną dobrze schłodzoną i sól. Miksować aż pojawi się piana.
  2. Przelać do dzbanka i dodać gałązkę mięty.
  3. Można dodać kostki lodu.

Napój jest orzeźwiający i gasi pragnienie.

Ayran – dodatkowe informacje

Zamiast mięty można dodać koperek, albo inne pachnące, ulubione zioła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Awanturka - pasta z twarogu i sardynek
Następny przepis: Azjatyckie Tagliatelle z polędwicą wieprzową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode