Austriacki strudel z orzechami

Austriacki strudel z orzechami

Zapraszamy do naszej kulinarno-podróżniczej przygody, gdzie dziś przeniesiemy Was do urokliwej Austrii. W tej wyjątkowej odsłonie naszego smakowego repertuaru czeka na Was autentyczny austriacki strudel z orzechami. To pyszne połączenie chrupiącej warstwy ciasta i aromatycznego nadzienia sprawi, że Wasze podniebienia będą zachwycone. Naszym przewodnikiem w tej kulinarnej podróży jest Piotr Zieliński – pasjonat gotowania, który z niezwykłą pasją poznaje różne kuchnie świata. Jego fascynacja sztuką gotowania sprawia, że każde danie jest opowieścią, a smaki są malowniczymi kolorami, które urozmaicają nasze życie. Czerpcie radość z gotowania i zanurzcie się w smakowych przygodach, gotowi? Start!

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 1 paczuszka proszku do pieczenia 16 g
  • 200 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 160 g cukru
  • 2 żółtka
  • 250 g gęstej, kwaśnej śmietany( z możliwie najwyższym procentem tłuszczu)
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 400 g tartych orzechów włoskich( można też dodać laskowe)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 125 ml mleka( lub odrobinę więcej)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • białko do posmarowania strudla

Austriacki strudel z orzechami – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść mikserem na gładkie ciasto. Składniki na nadzienie mieszamy. Jeśli jest za suche dodajemy odrobinę mleka więcej.
  2. Ciasto dzielimy na pół. Każda część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt 30 x 40 cm. Nałożyć połowę nadzienia, rozprowadzić równomiernie, pamiętajmy, by brzeżki pozostawić czyste. Zwinąć i położyć na foremkę, pamiętając, żeby szew był pod spodem. Podobnie postępować z drugim strudlem. Położyć obok siebie na foremce, najlepiej na ukos i zachowując odstęp ok. 2 cm. Strudle będą rosły i trochę się skleją, wiec jeśli wolicie, możecie upiec je na 2 osobnych foremkach. Posmarować białkiem po wierzchu.
  3. Strudle piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 30-35 minut na złoto.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Słowa kluczowe: strudel z orzechami, strudel niemiecki, strudel orzechowy

Austriacki strudel z orzechami – dodatkowe informacje

Ciasto można też zagnieść ręcznie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Aspirynki
Następny przepis: Awanturka - pasta z twarogu i sardynek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode