Austriacki strudel z orzechami
Zapraszamy do naszej kulinarno-podróżniczej przygody, gdzie dziś przeniesiemy Was do urokliwej Austrii. W tej wyjątkowej odsłonie naszego smakowego repertuaru czeka na Was autentyczny austriacki strudel z orzechami. To pyszne połączenie chrupiącej warstwy ciasta i aromatycznego nadzienia sprawi, że Wasze podniebienia będą zachwycone. Naszym przewodnikiem w tej kulinarnej podróży jest Piotr Zieliński – pasjonat gotowania, który z niezwykłą pasją poznaje różne kuchnie świata. Jego fascynacja sztuką gotowania sprawia, że każde danie jest opowieścią, a smaki są malowniczymi kolorami, które urozmaicają nasze życie. Czerpcie radość z gotowania i zanurzcie się w smakowych przygodach, gotowi? Start!
admin
Składniki:
- 600 g mąki
- 1 paczuszka proszku do pieczenia 16 g
- 200 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
- 160 g cukru
- 2 żółtka
- 250 g gęstej, kwaśnej śmietany( z możliwie najwyższym procentem tłuszczu)
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 400 g tartych orzechów włoskich( można też dodać laskowe)
- 2 łyżki bułki tartej
- 125 ml mleka( lub odrobinę więcej)
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- białko do posmarowania strudla
Austriacki strudel z orzechami – jak zrobić?
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść mikserem na gładkie ciasto. Składniki na nadzienie mieszamy. Jeśli jest za suche dodajemy odrobinę mleka więcej.
- Ciasto dzielimy na pół. Każda część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt 30 x 40 cm. Nałożyć połowę nadzienia, rozprowadzić równomiernie, pamiętajmy, by brzeżki pozostawić czyste. Zwinąć i położyć na foremkę, pamiętając, żeby szew był pod spodem. Podobnie postępować z drugim strudlem. Położyć obok siebie na foremce, najlepiej na ukos i zachowując odstęp ok. 2 cm. Strudle będą rosły i trochę się skleją, wiec jeśli wolicie, możecie upiec je na 2 osobnych foremkach. Posmarować białkiem po wierzchu.
- Strudle piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 30-35 minut na złoto.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Słowa kluczowe: strudel z orzechami, strudel niemiecki, strudel orzechowy
Austriacki strudel z orzechami – dodatkowe informacje
Ciasto można też zagnieść ręcznie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Aspirynki
Następny przepis: Awanturka - pasta z twarogu i sardynek