ATAIF – NALEŚNIKI Z KREMEM I ORZECHAMI – kuchnia egipska
Składniki:
- CIASTO:
 - mąka pszenna – 1 szklanka
 - mąka pełnoziarnista – 0,5 szklanki
 - świeże drożdże – 13 g
 - cukier – 1 łyżka
 - mleko tłuste – ok. 200 ml
 - woda – ok. 180 ml
 - KREM:
 - mleko tłuste – 1 szklanka
 - skrobia kukurydziana – 3 łyżki
 - cukier – 2-3 łyżki
 - wanilia (ziarna)
 - woda różana – 1 łyżka (można pominąć)
 - ulubione orzechy
 
Ataif – naleśniki z kremem i orzechami – kuchnia egipska – jak zrobić?
- 
   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko oraz wodę delikatnie podgrzewamy, zalewamy pokruszone drożdże, rozcieramy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na 30 minut.
Skrobie mieszamy z cukrem, wanilią oraz mlekiem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dolewamy mleka.
Dodajemy odrbinę wody różanej, mieszamy, chłodzimy w lodówce.
Z ciasta smażymy cieniutkie placuszki na delikatnie natłuszczonej patelni.
Powinny być smażone tylko z jednej strony ( jeśli jednak chcecie przyspieszyć smażenie – smażcie z dwóch ).
Schłodzone składamy sklejając jak pierożki, nadziewamy kremem, posypujemy prażonymi orzechami.
Smacznego!
 
Ataif – naleśniki z kremem i orzechami – kuchnia egipska – jak zrobić?
- 
         1.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mleko oraz wodę delikatnie podgrzewamy, zalewamy pokruszone drożdże, rozcieramy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na 30 minut.
Skrobie mieszamy z cukrem, wanilią oraz mlekiem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dolewamy mleka.
Dodajemy odrbinę wody różanej, mieszamy, chłodzimy w lodówce.
Z ciasta smażymy cieniutkie placuszki na delikatnie natłuszczonej patelni.
Powinny być smażone tylko z jednej strony ( jeśli jednak chcecie przyspieszyć smażenie – smażcie z dwóch ).
Schłodzone składamy sklejając jak pierożki, nadziewamy kremem, posypujemy prażonymi orzechami.
Smacznego!
 
Słowa kluczowe: kuchnia egipska warszawa, kuchnia egipska przepisy
ATAIF – dodatkowe informacje
Krem budyniowy śmiało możemy zastąpić np. masłem orzechowym lub bitą śmietaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Aspirynki
Następny przepis: Awanturka - pasta z twarogu i sardynek






