ATAIF – NALEŚNIKI Z KREMEM I ORZECHAMI – kuchnia egipska
Składniki:
- CIASTO:
- mąka pszenna – 1 szklanka
- mąka pełnoziarnista – 0,5 szklanki
- świeże drożdże – 13 g
- cukier – 1 łyżka
- mleko tłuste – ok. 200 ml
- woda – ok. 180 ml
- KREM:
- mleko tłuste – 1 szklanka
- skrobia kukurydziana – 3 łyżki
- cukier – 2-3 łyżki
- wanilia (ziarna)
- woda różana – 1 łyżka (można pominąć)
- ulubione orzechy
Ataif – naleśniki z kremem i orzechami – kuchnia egipska – jak zrobić?
- 
   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko oraz wodę delikatnie podgrzewamy, zalewamy pokruszone drożdże, rozcieramy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na 30 minut. Skrobie mieszamy z cukrem, wanilią oraz mlekiem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dolewamy mleka. Dodajemy odrbinę wody różanej, mieszamy, chłodzimy w lodówce. Z ciasta smażymy cieniutkie placuszki na delikatnie natłuszczonej patelni. Powinny być smażone tylko z jednej strony ( jeśli jednak chcecie przyspieszyć smażenie – smażcie z dwóch ). Schłodzone składamy sklejając jak pierożki, nadziewamy kremem, posypujemy prażonymi orzechami. Smacznego! 
Ataif – naleśniki z kremem i orzechami – kuchnia egipska – jak zrobić?
- 
         1.
 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mleko oraz wodę delikatnie podgrzewamy, zalewamy pokruszone drożdże, rozcieramy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na 30 minut. Skrobie mieszamy z cukrem, wanilią oraz mlekiem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dolewamy mleka. Dodajemy odrbinę wody różanej, mieszamy, chłodzimy w lodówce. Z ciasta smażymy cieniutkie placuszki na delikatnie natłuszczonej patelni. Powinny być smażone tylko z jednej strony ( jeśli jednak chcecie przyspieszyć smażenie – smażcie z dwóch ). Schłodzone składamy sklejając jak pierożki, nadziewamy kremem, posypujemy prażonymi orzechami. Smacznego! 
Słowa kluczowe: kuchnia egipska warszawa, kuchnia egipska przepisy
ATAIF – dodatkowe informacje
Krem budyniowy śmiało możemy zastąpić np. masłem orzechowym lub bitą śmietaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Aspirynki
Następny przepis: Awanturka - pasta z twarogu i sardynek






