ATAIF – NALEŚNIKI Z KREMEM I ORZECHAMI – kuchnia egipska

ATAIF – NALEŚNIKI Z KREMEM I ORZECHAMI – kuchnia egipska

Przedstawiamy wam niezwykły przepis na ATAIF – NALEŚNIKI Z KREMEM I ORZECHAMI, które z pewnością wprowadzą was w tajemniczy świat kuchni egipskiej. Autor tego przepisu, Piotr Zieliński, ze swoją pasją do gotowania i odkrywania nowych smaków, zabierze was w kulinarne podróże, gdzie każde danie jest opowieścią. Jego kulinarna przygoda prowadziła go do najdalszych zakątków świata, poznając kuchnie różnych kultur. Zainspirowany tymi doświadczeniami, postanowił podzielić się swoją wiedzą na tym blogu. Dołączcie do niego w tej niezapomnianej kulinarnej podróży i odkryjcie smakowe tajemnice Egiptu. Przygotujcie się na wyjątkowy smak i harmonię, jaką zapewniają te ataify. Gotowi? Start!

Składniki:

  • CIASTO:
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • mąka pełnoziarnista – 0,5 szklanki
  • świeże drożdże – 13 g
  • cukier – 1 łyżka
  • mleko tłuste – ok. 200 ml
  • woda – ok. 180 ml
  • KREM:
  • mleko tłuste – 1 szklanka
  • skrobia kukurydziana – 3 łyżki
  • cukier – 2-3 łyżki
  • wanilia (ziarna)
  • woda różana – 1 łyżka (można pominąć)
  • ulubione orzechy

Ataif – naleśniki z kremem i orzechami – kuchnia egipska – jak zrobić?

  1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mleko oraz wodę delikatnie podgrzewamy, zalewamy pokruszone drożdże, rozcieramy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na 30 minut.

    Skrobie mieszamy z cukrem, wanilią oraz mlekiem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.

    Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dolewamy mleka.

    Dodajemy odrbinę wody różanej, mieszamy, chłodzimy w lodówce.

    Z ciasta smażymy cieniutkie placuszki na delikatnie natłuszczonej patelni.

    Powinny być smażone tylko z jednej strony ( jeśli jednak chcecie przyspieszyć smażenie – smażcie z dwóch ).

    Schłodzone składamy sklejając jak pierożki, nadziewamy kremem, posypujemy prażonymi orzechami.

    Smacznego!

Ataif – naleśniki z kremem i orzechami – kuchnia egipska – jak zrobić?

  1. 1.
    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mleko oraz wodę delikatnie podgrzewamy, zalewamy pokruszone drożdże, rozcieramy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na 30 minut.

    Skrobie mieszamy z cukrem, wanilią oraz mlekiem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.

    Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dolewamy mleka.

    Dodajemy odrbinę wody różanej, mieszamy, chłodzimy w lodówce.

    Z ciasta smażymy cieniutkie placuszki na delikatnie natłuszczonej patelni.

    Powinny być smażone tylko z jednej strony ( jeśli jednak chcecie przyspieszyć smażenie – smażcie z dwóch ).

    Schłodzone składamy sklejając jak pierożki, nadziewamy kremem, posypujemy prażonymi orzechami.

    Smacznego!

Słowa kluczowe: kuchnia egipska warszawa, kuchnia egipska przepisy

ATAIF – dodatkowe informacje

Krem budyniowy śmiało możemy zastąpić np. masłem orzechowym lub bitą śmietaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Aspirynki
Następny przepis: Awanturka - pasta z twarogu i sardynek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode