AROMATYCZNY ROSÓŁ Z IMBIREM
Autor tego przepisu, Piotr Zieliński, pasjonat kuchni i podróży kulinarnej, przekazuje nam swoją wiedzę i doświadczenie na tym blogu kulinarnym. Wykorzystując tajemnice miejscowych kuchni ze swoich podróży, podpowiada, jak wprowadzić wyjątkowe smaki do codziennego gotowania.
Dołącz do nas w tej kulinarnej przygodzie, gdzie każde danie jest opowieścią, a smaki są malowniczymi kolorami, które urozmaicają nasze życie. Czerp radość z gotowania i odkrywaj smakowe przygody, które pozwolą ci wyrazić siebie. Zapraszamy Cię do zapoznania się z tym przepisem i wyruszenia na kulinarne podboje wraz z nami.
Składniki:
- 1 cała tuszka kurczaka
- 3 marchwie
- 1 pietruszka korzeń
- 1 słodka papryka czerwona Palermo
- 1 mały seler
- 1 kawałek pora
- 1 mała cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 korzeń imbiru około 6 cm.
- 1/2 łyżeczki carry
- sól, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, natka pietruszki do posypania.
Aromatyczny rosół z imbirem – jak zrobić?
- Tuszkę kurczaka przekroić wzdłuż grzbietu na połowę, oczyścić i dokładnie umyć. Warzywa oczyścić i umyć.
- Do garnka wlać wodę, zagotować, wsypać sól, włożyć pół tuszki kurczaka, warzywa i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa zdejmując wytwarzane szumki.
- Pod koniec gotowania przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Mięso i warzywa wyjąć, rosół przelać przez sito.
- Mięso pokroić na mniejsze porcje. Podawać z makaronem, najlepiej własnej produkcji, gdyż jest delikatniejszy.
Słowa kluczowe: imbir do rosołu
Aromatyczny rosół z imbirem – dodatkowe informacje
Jeśli nie zjadamy włoszczyzny z gotowania rosołu możemy ją wykorzystać do sporządzenia farszu do pierogów, naleśników.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie
Następny przepis: Aromatyczny sos grzybowo-koperkowy