Aromatyczny rosół na skrzydełkach
Zapraszamy na kulinarną podróż, w czasie której odkryjemy tajniki przyrządzania aromatycznego rosółku na skrzydełkach. Ten przepis, autorstwa Piotra Zielińskiego – pasjonata kuchni – zapewni niezapomniane doznania smakowe. Piotr, zafascynowany sztuką gotowania od najmłodszych lat, podróżował po całym świecie, zgłębiając różnorodne kultury kulinarnych dzieł. Teraz podzieli się z nami swoją wiedzą i pasją na blogu kulinarnym, tworząc miejsce, w którym smak i estetyka harmonijnie się ze sobą łączą. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia, bo czeka nas unikalna podróż, w trakcie której odkryjemy, jak stworzyć prawdziwe dzieło kulinarnych sztuk z wykorzystaniem skrzydełek kurczaka.
admin
Składniki:
- 8 sztuk skrzydełek kurczaka
- 2 litry zimnej wody
- 1 sztuka pietruszki
- 1 sztuka marchewki
- 1/4 sztuki selera
- 1/2 sztuki pora
- 1 sztuka podsmażonej cebuli
- 1 sztuka kostki rosołowej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty czarnego pieprzu mielonego
- 2 szczypty przyprawy uniwersalnej
- Dodatkowo:
- 250 g makaronu nitki
Aromatyczny rosół na skrzydełkach – jak zrobić?
- Skrzydełka oczyścić, umyć. Włożyć do garnka i zalać wodą (zimną) około 1,5-2 litrów. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień ognia, wyjąć zebraną szumowinę.
- Dodać obraną, opłukaną włoszczyznę, posolić.
- Cebulę obrać, podrumienić nad ogniem, a następnie wrzucić do rosołu. Dołożyć kostkę rosołową.
- Gotować do miękkości skrzydełek i włoszczyzny.
- Rosół przecedzić przez sitko do drugiego garnka.
- Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.
Podawać z ugotowanym makaronem.
Słowa kluczowe: przepis na rosół ze skrzydełek, rosół z skrzydełek kurczaka, rosół na skrzydełkach
Aromatyczny rosół na skrzydełkach – dodatkowe informacje
Rada;
Przyprawy dodajemy według uznania, czyli do smaku.
Każdy zapewne ma swoje ulubione przyprawy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie
Następny przepis: Aromatyczny sos grzybowo-koperkowy