Aromatyczny rosół na skrzydełkach

Aromatyczny rosół na skrzydełkach

Zapraszamy na kulinarną podróż, w czasie której odkryjemy tajniki przyrządzania aromatycznego rosółku na skrzydełkach. Ten przepis, autorstwa Piotra Zielińskiego – pasjonata kuchni – zapewni niezapomniane doznania smakowe. Piotr, zafascynowany sztuką gotowania od najmłodszych lat, podróżował po całym świecie, zgłębiając różnorodne kultury kulinarnych dzieł. Teraz podzieli się z nami swoją wiedzą i pasją na blogu kulinarnym, tworząc miejsce, w którym smak i estetyka harmonijnie się ze sobą łączą. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia, bo czeka nas unikalna podróż, w trakcie której odkryjemy, jak stworzyć prawdziwe dzieło kulinarnych sztuk z wykorzystaniem skrzydełek kurczaka.

Składniki:

  • 8 sztuk skrzydełek kurczaka
  • 2 litry zimnej wody
  • 1 sztuka pietruszki
  • 1 sztuka marchewki
  • 1/4 sztuki selera
  • 1/2 sztuki pora
  • 1 sztuka podsmażonej cebuli
  • 1 sztuka kostki rosołowej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty czarnego pieprzu mielonego
  • 2 szczypty przyprawy uniwersalnej
  • Dodatkowo:
  • 250 g makaronu nitki

Aromatyczny rosół na skrzydełkach – jak zrobić?

  1. Skrzydełka oczyścić, umyć. Włożyć do garnka i zalać wodą (zimną) około 1,5-2 litrów. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień ognia, wyjąć zebraną szumowinę.
  2. Dodać obraną, opłukaną włoszczyznę, posolić.
  3. Cebulę obrać, podrumienić nad ogniem, a następnie wrzucić do rosołu. Dołożyć kostkę rosołową.
  4. Gotować do miękkości skrzydełek i włoszczyzny.
  5. Rosół przecedzić przez sitko do drugiego garnka.
  6. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.

Podawać z ugotowanym makaronem.

Słowa kluczowe: przepis na rosół ze skrzydełek, rosół z skrzydełek kurczaka, rosół na skrzydełkach

Aromatyczny rosół na skrzydełkach – dodatkowe informacje

Rada;

Przyprawy dodajemy według uznania, czyli do smaku.

Każdy zapewne ma swoje ulubione przyprawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie
Następny przepis: Aromatyczny sos grzybowo-koperkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode