Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie
Witajcie w naszej kulinarno-wypróbowanej krainie! Dziś mamy dla Was przepis na aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie. Ta wyjątkowa technika pieczenia pozwoli nam uzyskać idealną teksturę mięsa oraz zachować wszystkie smaki i aromaty. Nasze doświadczenia kulinarne, podróże po różnych kuchniach świata oraz pasja do gotowania składają się na tę niezwykłą i wyjątkową propozycję. W naszej kuchni stawiamy na harmonię smaku i estetyki, abyście mogli czerpać radość z tworzenia niezapomnianych chwil przy stole. Zapraszamy Was do tej kulinarnej przygody, gdzie każde danie jest opowieścią, a smaki są prawdziwymi artystami. Gotowi do kulinarnej podróży? No to wyruszamy!
admin
Składniki:
- 1,3 kg schabu
- Przyprawy:
- 1 łyżka majeranku (płaska)
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka soli (lub według gustu)
- pieprz
- Dodatkowo:
- 5 ząbków czosnku
Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie – jak zrobić?
- Umyty i osuszony schab natrzeć uprzednio wymieszanymi przyprawami i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku). Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do do lodówki – minimum na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut w 210-220 stopniach, a następnie około 80 minut w 180. (Po zmniejszeniu temperatury każdy 1 kg mięsa piec 1 h.) Upieczony schab wyjąć z worka i ostudzić. Po 10 minutach schab pieczony można kroić na obiad (*) (wtedy soki pozostaną w środku i mięso nie będzie suche) lub zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce, aby mięso posłużyło na kanapki.
Porady – Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie
(*) Schłodzony schab pieczony również można odgrzać. W tym celu należy pokroić go w plastry i ułożyć na patelni z odrobiną wody. Mięso podgrzewać jak najkrócej pod przykryciem – w międzyczasie przewrócić na drugą stronę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Aromatyczny i soczysty kurczak pieczony
Następny przepis: Aromatyczny rosół na skrzydełkach