Aromatyczne ciasto piernikowe z czekoladową polewą i kolorową posypką

Aromatyczne ciasto piernikowe z czekoladową polewą i kolorową posypką

Przygotujcie się na niezapomniane doznania smakowe, które przeniosą Was w nostalgiczne wspomnienia dzieciństwa. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na aromatyczne ciasto piernikowe z czekoladową polewą i kolorową posypką. To doskonałe połączenie tradycyjnego smaku piernika z intensywnością czekolady, które sprawi, że Wasze podniebienia zatańczą z radości. Ta wyjątkowa kompozycja smaków została stworzona przez pasjonata kulinarnych podróży, Piotra Zielińskiego. Jego inspiracje pochodzą z różnych zakątków świata, a teraz możecie odkryć je w Waszej własnej kuchni. Przygotujcie się na kulinarną przygodę, gdzie każde kęska jest opowieścią, a smaki są malowniczymi kolorami, które urozmaicą Wasze życie. Gotowi? Start!

Składniki:

  • 2 foremki aluminiowe rozm.: 31cm x 10cm x 5,5cm
  • 400 g mąki pszennej
  • 120 g margaryny / masła
  • 250 g cukru
  • 2 jajka klasa „L”
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • polewa:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ewentualnie 3 łyżki zimnego mleka
  • kolorowa posypka

Aromatyczne ciasto piernikowe z czekoladową polewą i kolorową posypką – jak zrobić?

  1. Margarynę / masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jaja z cukrem ubijamy w misce na puszystą masę. Następnie dodać mleko, kakao, mąkę przesianą z sodą oraz przyprawę do piernika. Mieszamy mikserem całość i dodajemy powidła, a następnie wlewamy tłuszcz. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanych form wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w wcześniej nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni. jakieś 60 min.- do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy, by przestygło, a w międzyczasie przygotowujemy polewę. Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę z masłem. Do płynnej masy dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy. Gdy masa robi się grudkowata, to odstawiamy i dodajemy ziemne mleko również energicznie mieszając – powinna nam wyjść gęsta polewa. Przestudzone ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy kolorową posypką. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Słowa kluczowe: polewa piernikowa, polewa czekoladowa do piernika

Aromatyczne ciasto piernikowe z czekoladową polewą i kolorową posypką – dodatkowe informacje

WAŻNE: produkty powinny być w temp. pokojowej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Aromatyczna zupa piwna
Następny przepis: Aromatyczne jajka z Harissą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode