Aromatyczna zupa piwna

Aromatyczna zupa piwna

Zapraszam Was na niepowtarzalną kulinarńę podróż w świat piwnych smaków. Jestem Piotr Zieliński, pasjonat kuchni, który odkrywał tajemnice smaków podczas podróży po całym świecie. Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami przepisem na aromatyczną zupę piwną z serem, która rozgrzeje Wasze podniebienia i doda nowego wymiaru Waszym kulinarnym eksploracjom. Ta wyjątkowa zupa łączy w sobie bogaty, pełen charakteru smak piwa z delikatną kremowością sera. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia i gotowi? Start! Odkryjcie smak piękna w kuchni i stwórzcie niezapomniane chwile przy stole, które będą częścią Waszej smakowej historii.

Składniki:

  • 500 ml jasnego piwa
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 serki topione – razem 200 g
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 20 cm pora
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany ukwaszonej – 15%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka do smaku
  • posiekany szczypiorek do posypania

Aromatyczna zupa piwna – jak zrobić?

  1. Marchewki, cebulę, pora obieram, kroję w plasterki, podsmażam na maśle ok. 5 minut, posypuję mąką, chwilę podsmażam, zalewam bulionem i piwem, gotuję ok. 10 minut. Do całości dodaje serki, mieszam, gotuję ok. 5 minut, zaprawiam śmietaną, doprawiam solą, pieprzem i mieloną czerwoną papryką, doprowadzam do zagotowania. Zupę podaję posypaną szczypiorkiem.

Aromatyczna zupa piwna – dodatkowe informacje

Zupę piwną z serem podaję z grzankami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Aromatyczna zupa krem z cebuli i ziemniaków
Następny przepis: Aromatyczne ciasto piernikowe z czekoladową polewą i kolorową posypką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode