Aromatyczna zupa piwna
Zapraszam Was na niepowtarzalną kulinarńę podróż w świat piwnych smaków. Jestem Piotr Zieliński, pasjonat kuchni, który odkrywał tajemnice smaków podczas podróży po całym świecie. Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami przepisem na aromatyczną zupę piwną z serem, która rozgrzeje Wasze podniebienia i doda nowego wymiaru Waszym kulinarnym eksploracjom. Ta wyjątkowa zupa łączy w sobie bogaty, pełen charakteru smak piwa z delikatną kremowością sera. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia i gotowi? Start! Odkryjcie smak piękna w kuchni i stwórzcie niezapomniane chwile przy stole, które będą częścią Waszej smakowej historii.
admin
Składniki:
- 500 ml jasnego piwa
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 serki topione – razem 200 g
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 20 cm pora
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany ukwaszonej – 15%
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, mielona słodka papryka do smaku
- posiekany szczypiorek do posypania
Aromatyczna zupa piwna – jak zrobić?
- Marchewki, cebulę, pora obieram, kroję w plasterki, podsmażam na maśle ok. 5 minut, posypuję mąką, chwilę podsmażam, zalewam bulionem i piwem, gotuję ok. 10 minut. Do całości dodaje serki, mieszam, gotuję ok. 5 minut, zaprawiam śmietaną, doprawiam solą, pieprzem i mieloną czerwoną papryką, doprowadzam do zagotowania. Zupę podaję posypaną szczypiorkiem.
Aromatyczna zupa piwna – dodatkowe informacje
Zupę piwną z serem podaję z grzankami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Aromatyczna zupa krem z cebuli i ziemniaków
Następny przepis: Aromatyczne ciasto piernikowe z czekoladową polewą i kolorową posypką