Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy
Poznajcie przepis na aromatyczną i pikantną pastę z czerwonej soczewicy, stworzoną przez Piotra Zielińskiego – twórcę tego bloga kulinarnego, którym dzieli się swoją pasją i wiedzą. Ta wyjątkowa pasta powstała dzięki autorskim poszukiwaniom smaków i inspiracji, które autor zdobywał podróżując po różnych zakątkach świata. To połączenie intensywnego smaku soczewicy czerwonej z unikalnymi przyprawami pozwoli Wam stworzyć danie pełne wyjątkowych smakowych doznań. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia, bo razem wyruszamy na kulinarne podboje, gdzie każde danie jest nowym rozdziałem w naszej smakowej historii.
admin
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
- około 1 cm świeżego imbiru
- 1 świeża papryczka chilli
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka curry
- szczypta chili pieprz cayenne
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sriracha lub samba olek
- pieprz
- sól
Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy – jak zrobić?
-
1.
Soczewicę wypłukać (zasada jest taka jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda będzie w miarę czysta). -
2.
Papryczki chilli drobno siekamy. Imbir obrać i zetrzeć. -
3.
Na patelce rozgrzać olej. Dodać gorczycę i prażyć około 1 minutę. Dodać posiekaną papryczkę i starty imbir. Podsmażyć chwilę i dodać kumin, czosnek granulowany, curry, cayenne, kolendrę i pieprz. Wszystko smażyć około 1 minutę i dodać soczewicę. Soczewicę smażyć około 2-3 minuty po czym zalewamy ją bulionem. Dodać przecier pomidorowy i sos sriracha/samba olek, odrobinę soli i mieszać. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut do całkowitego odparowania bulionu. Co jakiś czas mieszać. -
4.
Ugotowaną soczewicę zblendować na gładką pastę. Jeśli nasza pasta jest zbyt gęsta dodać oliwę z oliwek lub olej. Gotową pastę przełożyć do miseczki/pojemnika i przechowywać w lodówce.
Smacznego 😉
Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy – dodatkowe informacje
Pasta z czerwonej soczewicy jest idealnym dodatkiem do kanapek oraz może służyć jako gęsty dip do świeżych warzyw i chlebków naan. Jej aromatyczny i pikantny smak sprawia, że jest niezwykle smaczna i przyjemna w użytkowaniu. Przygotowanie pasty z soczewicy czerwonej jest proste i szybkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka
Następny przepis: Aromatyczna miruna pieczona w warzywach