Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy

Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy

Poznajcie przepis na aromatyczną i pikantną pastę z czerwonej soczewicy, stworzoną przez Piotra Zielińskiego – twórcę tego bloga kulinarnego, którym dzieli się swoją pasją i wiedzą. Ta wyjątkowa pasta powstała dzięki autorskim poszukiwaniom smaków i inspiracji, które autor zdobywał podróżując po różnych zakątkach świata. To połączenie intensywnego smaku soczewicy czerwonej z unikalnymi przyprawami pozwoli Wam stworzyć danie pełne wyjątkowych smakowych doznań. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia, bo razem wyruszamy na kulinarne podboje, gdzie każde danie jest nowym rozdziałem w naszej smakowej historii.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • około 1 cm świeżego imbiru
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta chili pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sriracha lub samba olek
  • pieprz
  • sól

Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy – jak zrobić?

  1. 1.
    Soczewicę wypłukać (zasada jest taka jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda będzie w miarę czysta).
  2. 2.
    Papryczki chilli drobno siekamy. Imbir obrać i zetrzeć.
  3. 3.
    Na patelce rozgrzać olej. Dodać gorczycę i prażyć około 1 minutę. Dodać posiekaną papryczkę i starty imbir. Podsmażyć chwilę i dodać kumin, czosnek granulowany, curry, cayenne, kolendrę i pieprz. Wszystko smażyć około 1 minutę i dodać soczewicę. Soczewicę smażyć około 2-3 minuty po czym zalewamy ją bulionem. Dodać przecier pomidorowy i sos sriracha/samba olek, odrobinę soli i mieszać. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut do całkowitego odparowania bulionu. Co jakiś czas mieszać.
  4. 4.
    Ugotowaną soczewicę zblendować na gładką pastę. Jeśli nasza pasta jest zbyt gęsta dodać oliwę z oliwek lub olej. Gotową pastę przełożyć do miseczki/pojemnika i przechowywać w lodówce.

Smacznego 😉

Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy – dodatkowe informacje

Pasta z czerwonej soczewicy jest idealnym dodatkiem do kanapek oraz może służyć jako gęsty dip do świeżych warzyw i chlebków naan. Jej aromatyczny i pikantny smak sprawia, że jest niezwykle smaczna i przyjemna w użytkowaniu. Przygotowanie pasty z soczewicy czerwonej jest proste i szybkie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka
Następny przepis: Aromatyczna miruna pieczona w warzywach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode