aromatyczna gęsta gorąca czekolada na owocach sezonowych
Zapraszamy na wyjątkową kulinarą podróż z Piotrem Zielińskim, twórcą tego inspirującego bloga kulinarnego. Dziś podzielimy się przepisem na aromatyczną, gęstą gorącą czekoladę na owocach sezonowych. Piotr, pasjonat kuchni od najmłodszych lat, przywołuje smaki i zapachy z całego świata, tworząc zupełnie nową jakość w kulinarnych opowieściach. Jego przygody z podróży, kulinarne odkrycia i miłość do gotowania przeplatają się w jedno, gdzie każde danie jest opowieścią, a smaki są malowniczymi kolorami, które urozmaicają nasze życie. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia i gotowi? Start! Wyruszamy na kulinarne podboje, gdzie aromatyczna, gęsta gorąca czekolada na owocach sezonowych czeka na Was, byście mogli czerpać radość z gotowania i odkrywania smakowych przygód.
admin
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżka miodu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- szczypta kardamonu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta chilli
- 3 łyżeczki powideł śliwkowych (lub z innych sezonowych owoców)
Aromatyczna gęsta gorąca czekolada na owocach sezonowych – jak zrobić?
- Mleko gotuję ze śmietaną. Czekoladę topię w kąpieli wodnej wraz z przyprawami. Kiedy się stopi dodatę miód, kilka łyżek gorącego mleka i powidła dokładnie mieszając do uzyskania jednolitej masy. Całość przelewam do garnka z mlekiem i śmietaną, dodaję otartą z pomarańczy skórkę i gotuję ok 5-6 min mieszając co jakiś czas aż czekolada nabierze gęstej konsystencji i jednolitego koloru.
- Przed podaniem posypuję skórką z pomarańczy i wiórkamic czekoladowymi. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
zamiast powideł można dodać konfiturę pomarańczową lub wiśniową
Przykładowa zmiana:
Porady – dodatkowe informacje
zamiast powideł można dodać konfiturę pomarańczową lub wiśniową
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Arbuzowy koszyk- sałatka owocowa
Następny przepis: Aromatyczna herbatka angielska