Arbuzowy koszyk- sałatka owocowa

Arbuzowy koszyk- sałatka owocowa

Zainspirowany pasją do kulinariów, Piotr Zieliński, twórca tego bloga kulinarnego, prezentuje niepowtarzalny przepis na Arbuzowy koszyk – sałatkę owocową. Ten kreatywny pomysł łączy harmonię smaku i estetyki, tworząc wyjątkowy wizualnie i smakowo posiłek. Koszyczek z arbuza, wykonany ze świeżego i soczystego owocu, stanowi osłonę dla mieszanki różnorodnych owoców, które dodadzą świeżości i lekkości. Ta orzeźwiająca sałatka to nie tylko przystawka, ale również wyróżnik na stole, który podkreśli każde specjalne wydarzenie. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia, bo teraz ruszamy na kulinarne podboje, w której Arbuzowy koszyk będzie kolejnym rozdziałem w naszej smakowej historii.

Składniki:

  • 1 arbuz o wadze około 3,5kg
  • 0,6 kg winogron jasnych
  • 3 banany
  • 3 kiwi
  • 6 plasterków ananasa (może być z puszki, chociaż świeży jest dużo lepszy)

Koszyk z arbuza – sałatka owocowa – jak zrobić?

  1. Arbuza umyć. Nożem zaznaczyć kształt koszyka, zostawiając „ucho”. Ostrożnie wbijając nóż, najpierw wyciąć dwie części, przypominające ćwiartki – kształtem. Resztę arbuza można wyciągnąć dużą łyżką aż będziemy mieli pusty arbuz.
  2. Brzegi ponacinać w ząbki. Resztę arbuza pokroić w kostkę.
  3. Ananas, kiwi i banany obrać, pokroić w kostkę.
  4. Wszystkie owoce wymieszać razem (ananas, kiwi, banany, arbuz). Przełożyć do kosza z wydrążonego arbuza. Smacznego:)

Arbuzowy koszyk – dodatkowe informacje

Pusty arbuz można użyć drugi raz w tym samym celu tylko trzeba go zamrozić jeśli ktoś ma taka możliwość.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Arbuzowy jeż
Następny przepis: aromat kawowy do ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode