Angielskie Naleśniki z Porami
Piotr Zieliński, twórca bloga kulinarnego pełnego pasji i niepowtarzalnych opowieści smakowych, przedstawia przepis na Angielskie Naleśniki z Porami. Zaprasza nas w swoim wstępie do kulinarnej podróży, gdzie smaki spotykają się z pięknem w harmonii. Posiadający bogate doświadczenia kulinarnie, autor dzieli się nie tylko autorskimi przepisami, ale również historiami z podróży, inspiracjami ze świata i poradami, jak wprowadzić wyjątkowe smaki do codziennego gotowania. Wyruszamy razem na kulinarne podboje, gdzie każde danie jest opowieścią i malowniczym kolorem, tworzącym niezapomniane chwile przy stole. Przygotujmy nasze kuchenne narzędzia i gotowi? Start! Czas na Angielskie Naleśniki z Porami, nowy rozdział w naszej smakowej historii.
admin
Składniki:
- Ciasto na naleśniki:
- – Pół szklanki mąki pszennej
- – Pół szklanki mąki gryczanej
- – Jajko
- – Szklanka mleka
- – Szklanka wody
- – Szczypta soli i pieprzu
- – Olej do smażenia
- Farsz:
- – 2 duże pory (biała część)
- – 60 dag chudej szynki
- – Pół szklanki śmietanki
- – Sok z cytryny (do smaku)
- – Sól i pieprz (do smaku)
- – Starta gałka muszkatałowa
- – Ser żółty (starty)
- – 2 łyżki margaryny
Angielskie naleśniki z porami – jak zrobić?
- Ciasto : Wszystkie składniki wymieszać i smażyć na oleju. (cienkie ciasto).
- Farsz: Rozpuścić margarynę. Por pokroić w pół plasterki i wrzucić do stopionej margaryny. Chwilę smażyć. Mieszając dodać sól, pieprz, gałkę muszkatałową i sok z cytryny. Dusić. Pod koniec dodać śmietane, odparować. Zdjąć z ognia, wymieszać z szynką. Ser zetrzeć na tartce.
- Każdy naleśnik posmarować farszem i posypać serem, następnie zwinąć. Naleśniki ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym, naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i piec w temperaturze 180 * C.
Angielskie Naleśniki z Porami – Dodatkowe informacje
Jeśli nie mamy mąki gryczanej można dodać pszenną.
Naleśniki można polać sosem czosnkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Angielskie Jacket Potato
Następny przepis: Angielskie śniadanie