Ananasowiec Joli

Ananasowiec Joli

Przedstawiamy wam wyjątkowy przepis na Ananasowiec Joli. Ten pyszny deser, stworzony przez Piotra Zielińskiego, łączy w sobie pasję do gotowania z niezwykłymi smakami. Piotr, twórca tego bloga kulinarnego, od najmłodszych lat fascynował się sztuką kulinarną i odkrywaniem nowych smaków. Jego kulinarne poszukiwania prowadziły go do różnych zakątków świata, gdzie zgłębiał tajniki miejscowych kuchni i poznawał ich kulturowe dziedzictwo. Teraz chce podzielić się swoją pasją i wiedzą z Wami. Ananasowiec Joli to nie tylko smakowita propozycja, ale również opowieść o podróżach, które zainspirowały Piotra do stworzenia tego wyjątkowego deseru. Przygotujcie się na niezapomniane doświadczenie smakowe i dołączcie do nas w tej kulinarnym podboju, gdzie każdy kęs jest nowym rozdziałem w naszej smakowej historii.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • -10 jaj
  • – 5 łyżek mąki pszennej
  • – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • – 6 łyżek cukru
  • Składniki na masę:
  • – 2 puszki ananasów
  • – 8 jajek
  • – 4 łyżki cukru
  • – 1 budyń śmietankowy
  • – 1,5 kostki masła
  • – 2 łyżki mąki pszennej

Ananasowiec joli – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Przepis na biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywną pianę dodając po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku, a na koniec mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Upiec w ok. 170 stopniach przez 25-30 min (aż do suchego patyczka).

  2. 2.

    Przepis na masę: Ananasy odcedzić, ugotować budyń z następujących składników: sok z ananasów, mąka, budyń i cukier i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z żółtkami, a pod koniec ucierania dodawać wystudzony budyń ananasowy. Część ananasów z puszki (ok. 1 puszka) kroić w drobną kostkę, następnie wycisnąć z nich sok i dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać.

  3. 3.

    Następnie przekrajać biszkopt na pół. Smarować spodnią część dżemem (dowolnym), nałożyć ¾ masy, przykryć drugą częścią biszkoptu i wierzch ciasta posmarować pozostałą masą. Dekorować wg uznania. Można użyć bitą śmietanę i dostępne owoce.

Słowa kluczowe: ciasta ciasteczka u joli, www.przepisy joli, porady joli, przepisy joli biszkopt, biszkopt joli, ciasta joli

Ananasowiec Joli – dodatkowe informacje

Porada: Z wierzchniej części biszkoptu zdzieram tą ,,skórkę” w tedy masa przykleja się i nie odchodzi od ciasta. A spód biszkoptu nasączam sokiem z wyciśniętych wcześniej ananasów zmieszanych z wodą. Ciasto po zrobieniu włożyć do lodówki. Smacznego J


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ananasowiec - biszkopt z kremem, ananasami i chrupiącą bezą
Następny przepis: Angielska filiżanka na deser

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode