Ananasowiec Joli
Składniki:
- Składniki na biszkopt:
- -10 jaj
- – 5 łyżek mąki pszennej
- – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- – 6 łyżek cukru
- Składniki na masę:
- – 2 puszki ananasów
- – 8 jajek
- – 4 łyżki cukru
- – 1 budyń śmietankowy
- – 1,5 kostki masła
- – 2 łyżki mąki pszennej
Ananasowiec joli – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Przepis na biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywną pianę dodając po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku, a na koniec mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Upiec w ok. 170 stopniach przez 25-30 min (aż do suchego patyczka).
-
2.
Przepis na masę: Ananasy odcedzić, ugotować budyń z następujących składników: sok z ananasów, mąka, budyń i cukier i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z żółtkami, a pod koniec ucierania dodawać wystudzony budyń ananasowy. Część ananasów z puszki (ok. 1 puszka) kroić w drobną kostkę, następnie wycisnąć z nich sok i dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać.
-
3.
Następnie przekrajać biszkopt na pół. Smarować spodnią część dżemem (dowolnym), nałożyć ¾ masy, przykryć drugą częścią biszkoptu i wierzch ciasta posmarować pozostałą masą. Dekorować wg uznania. Można użyć bitą śmietanę i dostępne owoce.
Słowa kluczowe: ciasta ciasteczka u joli, www.przepisy joli, porady joli, przepisy joli biszkopt, biszkopt joli, ciasta joli
Ananasowiec Joli – dodatkowe informacje
Porada: Z wierzchniej części biszkoptu zdzieram tą ,,skórkę” w tedy masa przykleja się i nie odchodzi od ciasta. A spód biszkoptu nasączam sokiem z wyciśniętych wcześniej ananasów zmieszanych z wodą. Ciasto po zrobieniu włożyć do lodówki. Smacznego J
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ananasowiec - biszkopt z kremem, ananasami i chrupiącą bezą
Następny przepis: Angielska filiżanka na deser