Ananasek bez pieczenia
Zapraszam na smakową podróż w krainę egzotycznych owoców i słodkiego raju! Dziś przygotujemy razem niezwykłe ciasto z ananasem bez konieczności pieczenia. To idealna propozycja dla miłośników delikatnych i orzeźwiających deserów, które zasmakują każdemu.
admin
Nasz niepowtarzalny przepis jest efektem pasji i doświadczeń autora tego bloga kulinarnego, Piotra Zielińskiego. Jego kulinarne poszukiwania i inspirujące podróże po świecie zaowocowały tym niezwykłym połączeniem smaków.
W tym przepisie ananas zostaje wyeksponowany w pełnej krasie, a brak konieczności pieczenia sprawia, że jest on jeszcze prostszy do przygotowania.
Cieszcie się z pasją i smakiem, które splatają się w każdym kęsie tego bezpiecznego ananaska. Zasmakujcie w tej smakowej historii i dołączcie do naszej kulinarnej przygody!
Składniki:
- SPÓD:
- 150 g biszkoptów
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka miodu
- 100 g daktyli
- MASA ANANASOWA:
- 1 puszka ananasa (340g)
- 1 1/2 szklanki napoju (jabłko, limonka, mięta)
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 50 g masła
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 1 szklanka śmietanki 30-36 %
- 1 łyżka cukru pudru
- bezy czekoladowe
Ananasek bez pieczenia – jak zrobić?
-
1.
Daktyle zalać wrzątkiem, tak aby znalazły się pod wodą i odstawić do wystudzenia. Biszkopty rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz wiórkami kokosowymi. Daktyle odsączyć z wody i zmiksować blenderem razem z miodem do uzyskania gładkiego kremu. Połączyć razem z biszkoptami i wylepić dno formy o średnicy 20 cm. -
2.
Ananasa pokroić w małą kostkę. Proszek budyniowy rozprowadzić w pół szklanki napoju, a resztę zagotować. Ugotować budyń i dodać kawałki masła. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się masło rozpuści. Następnie wmieszać kawałki ananasa i wyłożyć budyń na przygotowany wcześniej spód. Odstawić do całkowitego wystudzenia. -
3.
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na wystudzoną masę ananasową. Na wierzch wyłożyć skruszone bezy czekoladowe. Ciasto przechowywać w lodówce.
Ananasek bez pieczenia – dodatkowe informacje
Przed ugotowaniem budyniu warto spróbować napój lub sok, czy nie jest za słodki. Jeżeli tak, to należy go rozcieńczyć z wodą, ale wszystkiego ma być 1 1/2 szklanki.