Ananas z grilla

Ananas z grilla

Mamy dla Was niesamowicie smakowity przepis na Ananas z grilla! Ten wyjątkowy deser jest idealny na letnie grillowanie oraz na koktajlową imprezę. Inspirujący naszą pasję do kulinariów, Piotr Zieliński, podzielił się tym niezwykłym przepisem na naszym blogu. Opanujcie sztukę grillowania ananasa, a smak tego owocu nabierze zupełnie nowego wymiaru. Mały smakołyk, który wniesie wiele świeżości do Twojego menu. Czerp radość z gotowania i eksperymentuj z różnymi smakami, by stworzyć niezapomnianą chwilę przy stole. Wyjdź naprzeciw przygodzie kulinarnej, gdzie ananas z grilla stanie się nowym, smakowym rozdziałem w Twojej historii kulinarnych wyzwań. Gotowi? Startujemy!

Składniki:

  • 1 sztuka ananasa
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych

Ananas z grilla – jak zrobić?

  1. Ananasa kroję na ćwiartki – staram się aby liście były na każdej ćwiartce. Liście zawijam w folię aluminiową – aby się nie spaliły i efektywniej wyglądały. Z każdej części ścinam środkową (trzonową) część ananasa i końcówkę.
  2. Na dobrze rozgrzanym grillu zaczynam grillować każdą z ćwiartek od strony łupiny. Jak każdy z kawałków nabierze już temperatury przewracam na boczki i grilluję je krótko „na kolor”. Cukry zawarte w owocu dość szybko się karmelizują. Gdy boczki gotowe wracam na stronę łupinki i posypuję każdy z kawałków wiórkami kokosowymi i grilluję jeszcze 3-4 minuty. Gotowego ananasa zręcznie odcinam od skórki (filetuję) i dzielę w kawałki wbijając do każdego wykałaczkę. Podaję na łupinie.

Ananas z grilla – dodatkowe informacje

Jak wspomniałem cukry zawarte w owocu szybko się karmelizują i grillowania tego właśnie etapu trzeba szczególnie pilnować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ananas z cukinii
Następny przepis: ananasowe ciasto z bezą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode