Amoniakowiec przekładany serem smażonym
Przedstawiamy przepis na autorską i niepowtarzalną przekąskę, którą stworzył Piotr Zieliński, pasjonat kulinarny i twórca tego bloga. Amoniakowiec przekładany serem smażonym to danie, które połączy w sobie intensywne smaki i oryginalne połączenia. Inspirację do tego przepisu autor czerpał z podróży po różnych zakątkach świata, gdzie zgłębiał tajniki lokalnych kuchni. W tym przepisie ser smażony stanowi główny składnik, który pochodzi z autorskiego przepisu Piotra. Zapraszamy do wypróbowania tego nietuzinkowego dania, które doda nie tylko wyjątkowych smaków do Waszej kuchni, ale również ozdobi Wasze stoły i wzbogaci kulinarne historie, jakie tworzycie każdego dnia. Czas wyruszyć na kulinarne podboje, gdzie każde danie stanie się nowym rozdziałem w Waszej smakowej historii.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 60 dag mąki pszennej
- 20 dag cukru pudru
- 2 jaja
- 10 dag margaryny
- 3 dag amoniaku
- 2 łyżki mleka
- 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
- Ser:
- wiadereczko sera (1kg)
- 1 szkl cukru kryształu
- 15 dag margaryny
- 4 jaja
- cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szkl mleka
- Polewa:
- po 2 łyżki cukru, śmietany, kakao, 5 dag margaryny.
Amoniakowiec przekładany serem smażonym – jak zrobić?
- Amoniak mieszamy z mlekiem, dodajemy do mąki i razem z resztą składników siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Pieczemy 3 osobne placki na ciemny złoty kolor w temperaturze 170 stopni.
- Gdy placki mamy już upieczone, robimy ser. Do większego garnka dodajemy ser, jajka, cukier i margarynę. Stawiamy na średnim ogniu i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Budyń mieszamy z mlekiem, dodajemy do sera i zagotowujemy. Bardzo ciepłym serem przekładamy placki.
- Robimy polewę: wszystkie składniki polewy mieszamy, roztapiamy (nie gotować). Gdy się dokładnie połączą, dajemy polewę na ciasto i dowolnie dekorujemy.
- Odstawiamy ciasto, aby zmiękło. Warto poczekać…
Amoniakowiec przekładany serem smażonym – dodatkowe informacje
Placek ten dobrze jest zrobić dziś na jutro. Placki muszą namięknąć.