amerykańskie pancakes

amerykańskie pancakes

Zapraszamy na smakową podróż do Stanów Zjednoczonych, gdzie amerykańskie pancakes królują na talerzach. To szczególne danie, które zachęca do rozpoczęcia dnia słodkim akcentem. Są wilgotne, puszyste i pełne aromatu, co sprawia, że każdy gryząc je, odkrywa smaki niezapomnianej przyjemności. Autor tego przepisu, Piotr Zieliński, zauroczony sztuką gotowania od najwcześniejszych lat, podzieli się z nami swoimi kulinarnymi doświadczeniami i zainspiruje do stworzenia tych nieodłącznych elementów amerykańskiego śniadania. Przygotujcie swój sprzęt kuchenny, bo gotowi? Start! Wyruszajmy na smakowe podboje, gdzie amerykańskie pancakes są nowym rozdziałem w naszej smakowej historii.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Amerykańskie pancakes – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko (dzięki temu placuszki będą bardziej puszyste), jajka roztrzepać i zmiksować z mąką (ja robię to ręcznie – trzepaczką). Dodać pozostałe składniki, ponownie wymieszać. Smażyć na suchej patelni do zbrązowienia placuszków. Podawać z syropem klonowym, a jak kogoś na niego nie stać (buteleczka kosztuje ok. 30 zł!) lub nie lubi to z miodem. Można też podać z owocami (borówki amerykańskie, maliny, truskawki). Smacznego!

porady – dodatkowe informacje

Pancakes’y można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami, albo z płynnym miodem 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Amerykańskie naleśniki - Pancakes
Następny przepis: Amerykańskie żeberka BBQ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode