amerykańskie pancakes
Zapraszamy na smakową podróż do Stanów Zjednoczonych, gdzie amerykańskie pancakes królują na talerzach. To szczególne danie, które zachęca do rozpoczęcia dnia słodkim akcentem. Są wilgotne, puszyste i pełne aromatu, co sprawia, że każdy gryząc je, odkrywa smaki niezapomnianej przyjemności. Autor tego przepisu, Piotr Zieliński, zauroczony sztuką gotowania od najwcześniejszych lat, podzieli się z nami swoimi kulinarnymi doświadczeniami i zainspiruje do stworzenia tych nieodłącznych elementów amerykańskiego śniadania. Przygotujcie swój sprzęt kuchenny, bo gotowi? Start! Wyruszajmy na smakowe podboje, gdzie amerykańskie pancakes są nowym rozdziałem w naszej smakowej historii.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Amerykańskie pancakes – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy przez sitko (dzięki temu placuszki będą bardziej puszyste), jajka roztrzepać i zmiksować z mąką (ja robię to ręcznie – trzepaczką). Dodać pozostałe składniki, ponownie wymieszać. Smażyć na suchej patelni do zbrązowienia placuszków. Podawać z syropem klonowym, a jak kogoś na niego nie stać (buteleczka kosztuje ok. 30 zł!) lub nie lubi to z miodem. Można też podać z owocami (borówki amerykańskie, maliny, truskawki). Smacznego!
porady – dodatkowe informacje
Pancakes’y można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami, albo z płynnym miodem 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Amerykańskie naleśniki - Pancakes
Następny przepis: Amerykańskie żeberka BBQ