Amerykanski Coleslaw z czerwonej kapusty
Amerykański Coleslaw z czerwonej kapusty to pyszna surówka, która zachwyci Was swoim smakiem i kolorami. Przygotowana z użyciem świeżej czerwonej kapusty, ta sałatka Coleslaw jest prawdziwym rarytasem na Waszym stole. Jej autorski przepis pochodzi od Piotra Zielińskiego, pasjonata kulinarnego, który całe życie poświęcał eksplorowaniu smaków i odkrywaniu nowych kulinarnych inspiracji. Na swoim blogu, Piotr dzieli się nie tylko swoimi kulinarymi historiami, ale również przepisami, które pozwolą Wam wprowadzić wyjątkowe smaki do Waszej codziennej kuchni. Przygotujcie się na smakowitą podróż, gdzie każde danie jest nowym rozdziałem w Waszej smakowej historii. Smacznego!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500g drobno poszatkowanej czerwonej/modrej kapusty
- 1 starta na tarce o grubych oczkach czerwona cebula
- 2 duże marchewki, starte na grubych oczkach
- 1 duże, słodkie jabłko, starte wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach
- 4-5 kopatych łyżek majonezu
- 2-3 łyżeczki ostrej musztardy
- 1-2 łyżki octu winnego, biały lub czerwony
- sol, pieprz, cukier do smaku
Amerykański coleslaw z czerwonej kapusty – jak zrobić?
- W dużej misce mieszamy drobno poszatkowaną czerwoną kapustę, startą marchew oraz jabłko – wcześniej odcisniete z nadmiaru soku. Dodajemy również startą czerwoną cebulę (można zastąpić szalotką lub po prostu bardzo drobno posiekaną cebulą).
- Dodajemy majonez, musztardę, sól, pieprz i około 2 łyżeczek cukru. Mieszamy dobrze i doprawiamy octem. W tradycyjnym coleslawie istnieje dobra równowaga słodyczy, ostrości i kwasu, dlatego doprawiamy solą, musztardą czy cukrem według własnego uznania i gustu.
- Dobrze mieszamy, aby kapusta była dobrze pokryta dressingiem. Najlepiej odstawić do lekkiego przegryzienia się w lodówce. Polecam.
Słowa kluczowe: surówka colesław z czerwonej kapusty, sałatka colesław z czerwonej kapusty, colesław z czerwonej kapusty
Amerykański Coleslaw z czerwonej kapusty – dodatkowe informacje
Zamiast czerwonej kapusty, można użyć tradycyjnej, białej lub wymieszać dwa rodzaje kapusty: białą i czerwoną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Amerykaniec - ciasto z jabłkami
Następny przepis: AMERYKAŃSKI HAMBURGER NA BOGATO