Alzacka tarta z dynią i fetą
Ten przepis został stworzony przez Piotra Zielińskiego, pasjonata kulinarnego, który od najwcześniejszych lat eksploruje tajemnice kuchni. Dzięki swoim podróżom do różnych zakątków świata, Piotr zgłębiał tajniki miejscowych smaków i kultur kulinarnej. Teraz dzieli się swoimi odkryciami na tym blogu kulinarnym.
Alzacka tarta z dynią i fetą jest kwintesencją harmonii smaku i estetyki, będąc jednocześnie autentycznym kulinarnym doświadczeniem. Zaproś ten niezwykły smak do swojej kuchni i ciesz się chwilami przy stole w towarzystwie pysznego dania. Gotowy na kulinarne podboje? Wyruszmy razem w podróż pełną smakowych przygód!
Składniki:
- Składniki na tartę o średnicy 28 cm.
- Składniki na kruchy spód:
- 250 g mąki typ 550 +10 g
- 125 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 5 g soli
- ok. 50 ml wody
- Składniki na farsz:
- 350 g dyni zważonej po obraniu (np. hokkaido lub zwyczajnej)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 duże jajka
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g fety
- 40 g startego żółtego sera typu Ementaler
- 30 g pestek dyni
- 3 szczypty gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Alzacka tarta z dynią i fetą – jak zrobić?
- Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj przesianą mąkę i sól. Dodaj miękkie masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj odrobinę wody, jajko, dolej w miarę potrzeby wody, szybko ugniatając ciasto opuszkami palców, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz.
- Po upływie tego czasu nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.
- Wyłóż ciastem formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryj papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min. Zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze przez około 10 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.
- Upraż pestki dyni na suchej patelni, na średnim ogniu, przez około 1 minutę, mieszając je od czasu do czasu, aby się nie przypaliły, zdejmij z ognia, kiedy zaczną podskakiwać. Odstaw na bok.
- Dynię przekrój na ćwiartki, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój w drobną kostkę.
- Podsmaż pokrojoną dynię na patelni z dodatkiem oliwy przez około 10-15 min, aż dynia zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.
- W misce ubij trzepaczką jajka, domieszaj śmietanę, dodaj rozkruszoną fetę i starty ser, trzy szczypty gałki muszkatołowej, posól (odrobinę, ponieważ feta jest już słona), popierz, a następnie przelej otrzymaną mieszaninę do miski miksera (lub blendera), i zmiksuj całość aż do uzyskania jednolitej konsytencji.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200 °C.
- Wylej przygotowaną masę na podpieczony spód tarty, posyp z wierzchu uprażonymi ziarenkami dyni, i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 °C, aż wierzch tarty lekko się zrumieni.
- Gdyby podczas pieczenia tarta zbyt szybko się przyrumieniła, możesz zmniejszyć temperaturę do 180°C, lub przykryć tartę folią aluminiową albo papierem do pieczenia.
Alzacka tarta z dynią i fetą – dodatkowe informacje
Podawaj na gorąco, np. z sałatą doprawioną winegretem. Jeśli wolisz, zamiast dużej tarty, możesz przygotować małe tarteletki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Alpenliebe- sernik na zimno z galaretką
Następny przepis: Ciasto Ambasador