Alzacka tarta z dynią i fetą

Alzacka tarta z dynią i fetą

Jeśli szukasz wyjątkowej inspiracji kulinarnej, to doskonale trafiłeś! Przedstawiam Ci Alzacką tartę z dynią i fetą – połączenie smaków, które zachwyci Twoje podniebienie.

Ten przepis został stworzony przez Piotra Zielińskiego, pasjonata kulinarnego, który od najwcześniejszych lat eksploruje tajemnice kuchni. Dzięki swoim podróżom do różnych zakątków świata, Piotr zgłębiał tajniki miejscowych smaków i kultur kulinarnej. Teraz dzieli się swoimi odkryciami na tym blogu kulinarnym.

Alzacka tarta z dynią i fetą jest kwintesencją harmonii smaku i estetyki, będąc jednocześnie autentycznym kulinarnym doświadczeniem. Zaproś ten niezwykły smak do swojej kuchni i ciesz się chwilami przy stole w towarzystwie pysznego dania. Gotowy na kulinarne podboje? Wyruszmy razem w podróż pełną smakowych przygód!

Składniki:

  • Składniki na tartę o średnicy 28 cm.
  • Składniki na kruchy spód:
  • 250 g mąki typ 550 +10 g
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 5 g soli
  • ok. 50 ml wody
  • Składniki na farsz:
  • 350 g dyni zważonej po obraniu (np. hokkaido lub zwyczajnej)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże jajka
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g fety
  • 40 g startego żółtego sera typu Ementaler
  • 30 g pestek dyni
  • 3 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Alzacka tarta z dynią i fetą – jak zrobić?

  1. Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj przesianą mąkę i sól. Dodaj miękkie masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj odrobinę wody, jajko, dolej w miarę potrzeby wody, szybko ugniatając ciasto opuszkami palców, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz.
  2. Po upływie tego czasu nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.
  4. Wyłóż ciastem formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryj papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min. Zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze przez około 10 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.
  5. Upraż pestki dyni na suchej patelni, na średnim ogniu, przez około 1 minutę, mieszając je od czasu do czasu, aby się nie przypaliły, zdejmij z ognia, kiedy zaczną podskakiwać. Odstaw na bok.
  6. Dynię przekrój na ćwiartki, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój w drobną kostkę.
  7. Podsmaż pokrojoną dynię na patelni z dodatkiem oliwy przez około 10-15 min, aż dynia zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.
  8. W misce ubij trzepaczką jajka, domieszaj śmietanę, dodaj rozkruszoną fetę i starty ser, trzy szczypty gałki muszkatołowej, posól (odrobinę, ponieważ feta jest już słona), popierz, a następnie przelej otrzymaną mieszaninę do miski miksera (lub blendera), i zmiksuj całość aż do uzyskania jednolitej konsytencji.
  9. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 °C.
  10. Wylej przygotowaną masę na podpieczony spód tarty, posyp z wierzchu uprażonymi ziarenkami dyni, i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 °C, aż wierzch tarty lekko się zrumieni.
  11. Gdyby podczas pieczenia tarta zbyt szybko się przyrumieniła, możesz zmniejszyć temperaturę do 180°C, lub przykryć tartę folią aluminiową albo papierem do pieczenia.

Alzacka tarta z dynią i fetą – dodatkowe informacje

Podawaj na gorąco, np. z sałatą doprawioną winegretem. Jeśli wolisz, zamiast dużej tarty, możesz przygotować małe tarteletki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Alpenliebe- sernik na zimno z galaretką
Następny przepis: Ciasto Ambasador

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode