Alpenliebe- sernik na zimno z galaretką
Zapraszamy Cię na kulinarne odkrycie, gdzie smaki splatają się w niepowtarzalną opowieść o serniku na zimno z galaretką, którego głównym bohaterem jest delikatne połączenie serka Alpenliebe z orzeźwiającą galaretką. Ten przepis jest wyjątkowy, ponieważ został stworzony przez Piotra Zielińskiego, autora tego bloga kulinarnego, który pasję i smak zamienia w niezapomniane doznania kulinarne. Pochodzenie Piotra zainspirowało go do odkrywania smaków z różnych zakątków świata, a teraz chce podzielić się swoją wiedzą i pasją. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia i gotowi? Start! Wyruszamy na kulinarne podboje, gdzie Alpenliebe- sernik na zimno z galaretką to kolejny rozdział w naszej smakowej historii.
admin
Składniki:
- 1,5 kilograma truskawek
- 4 galaretki truskawkowe
- 1 opakowanie sernika na zimno
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- 550 mililitrów mleka
„alpenliebe” – sernik na zimno z galaretką – jak zrobić?
- Truskawki umyć i obrać, włożyć do garnka i blenderem zmiksować na jednolity mus, zagotować to i następnie wsypać dwie galaretki truskawkowe odstawić do lekkiego stężenia.
- Kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Galaretki wykorzystamy do zalania wierzchu ciasta.
- Jak mus zacznie tężeć przygotowujemy sernik na zimno według przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy sernik na zimno jak już zmiksujemy to dokładamy do niego tężejący mus truskawkowy delikatnie mieszamy łyżką i taki „mix” niedokładnie/chaotycznie wymieszaną masę wykładamy na ułożone w blaszce biszkopty.
- Przygotowaną masę odstawiamy na pół godziny do lodówki i na koniec wylewamy tężejącą galaretę truskawkową, odstawiamy na całą noc do lodówki i na drugi dzień ciacho gotowe 🙂
Porady – Alpenliebe – dodatkowe informacje
Ciasto możemy zrobić również na spodzie biszkoptowym. Do sernika na zimno Alpenliebe dolewam odrobinę mniej mleka niż w przepisie na opakowaniu, aby nie był zbyt rzadki. Czas przygotowania zwiera również przybliżony czas tężenia/ studzenia musu truskawkowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Aksamitne ciasto na pierogi
Następny przepis: Alzacka tarta z dynią i fetą