Ajran – jogurtowy napój orzeźwiający
Zapraszam Was na niezwykłą podróż do turckich smaków dzięki przepisowi na ajran – jogurtowy napój orzeźwiający. Ten prosty, ale niezwykle smaczny napój to doskonałe uzupełnienie letnich posiłków. Składający się z jogurtu i wody, ajran to idealny sposób na schłodzenie organizmu i ukojenie pragnienia w gorące dni. Wypróbujcie tę tradycyjną turecką recepturę i poczujcie aromatyczny i łagodny smak jogurtu, który doskonale komponuje się z orzeźwiającą nutą wody. Cieszcie się z każdym łykiem tej pysznej i orzeźwiającej kompozycji, która przeniesie Was do klimatu egzotycznego kraju. Rozpocznijcie kulinarne podboje z ajranem i odkrywajcie tureckie smaki w najbardziej oryginalny sposób.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 50 dag maślanki, kefiru, jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
- melisa, mięta do dekoracji
Ajran – turecki napój mleczny – jak zrobić?
- 
1.
 Do przygotowania napoju użyj jogurtu. Mocno schłodzony jogurt dokładnie roztrzep trzepaczką. Dodaj szczyptę soli do smaku.
- 
2.
 Napój przelej do małych szklanek.
- 
3.
 Dopełnij gazowaną wodą mineralną.
- 
4.
 Udekoruj napój melisą.
Ajran – dodatkowe informacje
„Ajran to turecki napój mleczny, który jest znany od wieków. Jest on wytwarzany przez mieszkańców wiosek w górach Kaukazu. Legenda głosi, że jest to tajemnica długowieczności na Kaukazie. Piękności z Kaukazu od dawna wiedziały, że aby zachować smukłą sylwetkę i piękną cerę, należy regularnie spożywać Ajran.”
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ajerkoniak babci Ani
Następny przepis: Ajran - napój jogurtowy
