share

Placuszki z kurczaka z jednym składnikiem, które będą soczyste i delikatne – szybki i prosty pomysł na obiad.

by

Placuszki z kurczaka to ekspresowe, ale też bardzo łatwe do przygotowania danie. Z jego przyrządzeniem poradzą sobie nawet ci mniej doświadczeni kucharze. Na zrobienie smacznego dania będziecie potrzebować mniej niż 30 minut. Jest to świetna propozycja na „kryzysowy obiad”, gdy nie macie zbyt wiele wolnego czasu na gotowanie.

Kotlety mielone lub schabowe są pyszne, jednak większości osób mogły się już przejeść. Warto więc zrobić sobie krótką przerwę od tych klasyków na rzecz pysznych placuszków z kurczaka. Jeżeli podacie je z porcją ulubionej surówki, paprykowym lub czosnkowym sosem – będą smakować naprawdę wyśmienicie.

Placuszki z kurczaka z 1 ważnym dodatkiem

Placuszki z kurczaka będą idealne jako lekki obiad, ale świetnie sprawdzą się też po prostu w formie przekąski. Wystarczy, że drobno posiekacie mięso, połączycie je z pozostałymi składnikami i usmażycie na patelni. Jeśli dodacie do nich starty żółty ser, a także doprawicie odrobiną szczypiorku – będą jeszcze smaczniejsze.

Bardzo ważnym produktem, którego musicie użyć do zrobienia tych placuszków, jest jogurt naturalny. To właśnie dzięki niemu ta potrawa wychodzi wyjątkowo soczysta i delikatna wszystkie jej składniki idealnie łączą się ze sobą.

Przepis na placuszki z kurczaka

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw oczyśćcie i pokrójcie w drobną kostkę filety z kurczaka;
  2. Następnie zetrzyjcie żółty ser na tarce (użyjcie do tego drobnych oczek);
  3. Umyjcie i posiekajcie szczypiorek;
  4. Przy użyciu widelca połączcie w miseczce jogurt, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i przyprawy;
  5. Dodajcie kurczaka, starty ser i szczypiorek;
  6. Całość dokładnie wymieszajcie;
  7. Rozgrzejcie na patelni olej i kładźcie po 2 łyżki masy (lub więcej, w zależności od wielkości patelni). Placuszki smażcie z obu stron;
  8. Po usmażeniu gotowe placuszki przełóżcie na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Pokrójcie tanie warzywo jak kotlety i zapieczcie z sosem. Sekretem jego nieziemskiego smaku są 2 dodatki

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode