share

Nowy tytuł: Szybki trik, który uratuje zbyt tłusty sos w mgnieniu oka

by

Gęste, treściwe sosy to najlepszy dodatek do ziemniaków, kaszy czy kopytek. Często jednak wychodzą one zbyt tłuste i w efekcie odbierają wygląd potrawom. Jak błyskawicznie uratować tłusty sos? Wystarczy dodać tylko 1 tani składnik.

Mówi się, że tłuszcz jest przenośnikiem smaku. Nie warto więc całkowicie eliminować go z potraw, ale zbyt duża jego ilość również nie jest wskazana. Mocno tłuste dania nie tylko szkodzą naszemu zdrowiu, ale także wpływają na komfort jedzenia. Unoszące się na powierzchni oka tłuszczu są mało apetyczne i osadzają nam się na ustach. Jak więc kontrolować tłustość sosu w łatwy i szybki sposób? Zastosujcie ten trik, a będziecie zaskoczeni jak dobrze działa!

Ratunek na zbyt tłusty sos

Co zrobić gdy sos jest za tłusty? Wystarczy zastosować prosty trik. Gorący sos musimy zdjąć z ognia i wrzucić do niego kilka kostek lodu. W zależności od tego, jak bardzo chcemy odtłuścić naszą potrawę, może to być od 4 do 6 kostek. Już po chwili tłuszcz zacznie przyklejać się do kostek. Kiedy całkowicie je oblepi, należy błyskawicznie wyjąć je z garnka, zanim zdążą się roztopić. Teraz wystarczy już tylko ponownie podgrzać sos i cieszyć się jego pysznym smakiem bez nadmiaru tłuszczu.

Inna metoda dla tych, którzy się nie spieszą

Jeśli nie znajdziecie w zamrażarce kostek lodu, możecie też włożyć sos do lodówki. Pod wpływem niskiej temperatury, gęsta warstwa tłuszczu oddzieli się na górze i będzie można ją łatwo ściągnąć łyżką. Ta metoda działa w ten sam sposób, jednak wymaga znacznie więcej czasu. Jeśli więc spieszycie się i zależy wam, aby sos był gotowy od zaraz, znacznie lepiej zadziałają kostki. 

Jak usunąć tłuszcz bez chłodzenia sosu?

Ciekawym trikiem jest też wbicie surowego białka jaja do bulgoczącego sosu. Pod wpływem gorąca, białko w ciągu kilku minut zacznie się ścinać, wchłaniając przy okazji tłuszcz. Kiedy już całkowicie się ugotuje, należy zebrać je łyżką cedzakową i wyrzucić.

Inna metoda dla tych, którzy się nie spieszą

Jeśli nie znajdziecie w zamrażarce kostek lodu, możecie też włożyć sos do lodówki. Pod wpływem niskiej temperatury, gęsta warstwa tłuszczu oddzieli się na górze i będzie można ją łatwo ściągnąć łyżką. Ta metoda działa w ten sam sposób, jednak wymaga znacznie więcej czasu. Jeśli więc spieszycie się i zależy wam, aby sos był gotowy od zaraz, znacznie lepiej zadziałają kostki. 

Jak usunąć tłuszcz bez chłodzenia sosu?

Ciekawym trikiem jest też wbicie surowego białka jaja do bulgoczącego sosu. Pod wpływem gorąca, białko w ciągu kilku minut zacznie się ścinać, wchłaniając przy okazji tłuszcz. Kiedy już całkowicie się ugotuje, należy zebrać je łyżką cedzakową i wyrzucić.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode