share

Nowy tytuł: Przepyszne jagodowe ciasto bez konieczności użycia miksera. Wszystko czego potrzebujesz to kilka składników i łyżka.

by

Kiedy na stole pojawia się najeżone owocami wilgotne ciasto jagodowe, to znak, że mamy lato w pełni. W upały rzadko chce się jeść, ale takiemu deserowi nie odmówi nikt. Najlepiej smakuje z zimnym mlekiem do popicia. Wygrywa z jagodziankami nie tylko smakiem – jest przy nim zdecydowanie mniej pracy niż przy bułeczkach i – co najlepsze – nie musicie go zagniatać.

Ciasto jagodowe to najlepsze, co możecie zjeść w gorący letni dzień. Jeśli brakuje wam smaku jagodzianek, ale nie chce wam się czekać, aż drożdżowe ciasto wyrośnie, a potem pocić się w kuchni przy jego zagniataniu i nadziewaniu, ten deser będzie świetną alternatywą. Nie potrzeba przy nim też miksera ani blendera. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić ciasto z jagodami bez miksera?

Przepis na ciasto z jagodami wymaga minimum wysiłku i zaledwie kilku prostych czynności – a efekt? Zdecydowanie wart każdego kolejnego kawałka. Potrzebujecie jedynie 4 podstawowych składników, czyli jajek, mąki, cukru i proszku do pieczenia. Co więcej, wystarczy tylko wymieszać je łyżką w misce i gotowe – bez ucierania, ubijania i zagniatania. Dzięki temu ten wypiek nie tylko powstaje błyskawicznie, ale i bez bałaganu i późniejszego szorowania stosu naczyń.

W przeciwieństwie do drożdżówek z jagodami, które trzeba zjeść szybko, bo wysychają, ten wypiek zachowuje świeżość na bardzo długo. Dodatkowo możecie przygotować do niego kruszonkę (dzięki temu będzie jeszcze bardziej przypominać jagodzianki) lub klasyczny lukier cytrynowy.

Ciasto jagodowe mieszane łyżką – przepis

Składniki:

  • 200 g świeżych jagód
  • 4 jajka
  • 100-150 g drobnego cukru do wypieków (ilość w zależności od waszych preferencji)
  • 140 g (1 szklanka) mąki i kilka dodatkowych łyżek do obtoczenia owoców
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przesiejcie do dużej miski mąkę i proszek do pieczenia. Dodajcie cukier waniliowy, jajka, drobny cukier do wypieków i jajka.
  2. Wymieszajcie drewnianą łyżką lub szpachlą.
  3. Dno formy do ciasta (najlepiej tortownicy lub keksówki z wysokim brzegiem wyłóżcie papierem do pieczenia i lekko natłuśćcie brzegi.
  4. Przelejcie do formy ciasto i wyrównajcie powierzchnię.
  5. Jagody obtoczcie delikatnie w mące i rozsypcie na cieście.
  6. Wstawcie formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z opcją góra-dół i pieczcie 40 minut.
  7. Wierzch ciasta powinien się lekko zarumienić. Wnętrze pod koniec pieczenia sprawdźcie za pomocą testu wykałaczki – po wyjęciu powinna być sucha.

Zobacz też: Ten deser nie potrzebuje dekoracji, by robić wrażenie. Ciasto mięciutkie i wyższe niż tort

Ciasto z jagodami – ale nie tylko

Podany przepis na ciasto z jagodami możecie również przerobić pod kątem innych owoców, które macie. Najlepiej sprawdzą się niewielkie owoce leśne (jagodowe), takie jak maliny, truskawki, czarna porzeczka, ale możecie też dodać na wierzch czereśnie lub wiśnie. Pamiętajcie jednak, że im cięższe owoce, tym głębiej podczas pieczenia „zatopią” się w cieście.

Gotowe ciasto jagodowe błyskawicznie znika z talerzy, jednak będzie jeszcze lepsze, gdy podacie je z domowym mlekiem waniliowym do popicia – tym bardziej że w przepisie na deser również znajduje się cukier waniliowy. Takie mleko, jak z dziecięcych lat, zrobicie, zagotowując nabiał z cukrem waniliowym, wnętrzem laski wanilii (ziarenkami) i całą laską. Wystarczy tylko 10-15 minut na małym ogniu.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode