share

Nowy tytuł: Podkręćcie swoje naleśniki na maksa – przełamuje je jedna łyżka tego składnika!

by

Naleśniki, ciasto naleśnikowe, składniki, mąka ziemniaczana, przepis

Naleśniki z mąką ziemniaczaną – dlaczego są tak wyjątkowe?

Mąka ziemniaczana pomoże wam osiągnąć pożądaną, idealną konsystencję ciasta. Działa ona trochę jak „klej”, który wiąże ze sobą poszczególne składniki. Po dokładnym wymieszaniu składników na jednolitą masę i wylaniu jej na patelnię wyjdzie wam nawet pierwszy naleśnik – o którym mówi się, że zwykle jest do wyrzucenia. Dzięki mące ziemniaczanej ciasto będzie bardziej elastyczne, delikatniejsze, a naleśniki z mąką ziemniaczaną po usmażeniu pozostaną miękkie i łatwe do złożenia – bez porwanych dziur i prześwitów. Składnik ten zmieni wasz przepis na ciasto naleśnikowe już na zawsze.

Naleśniki z mąki ziemniaczanej – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 220 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiejcie obie mąki. Wbijcie do mąki 3 całe jajka.
  2. Wlejcie do miski, mleko, wodę i dodajcie szczyptę soli. Dodajcie olej. Wymieszajcie za pomocą rózgi lub miksera. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
  3. Przykryjcie miskę folią spożywczą i odstawcie na 15-20 minut, by ciasto chwilę odpoczęło.
  4. Posmarujcie patelnię cienką warstwą oleju – najlepiej za pomocą ręcznika papierowego. Porządnie rozgrzejcie. Wylejcie na patelnię 1 chochlę ciasta i rozprowadźcie kolistym ruchem po całej powierzchni patelni, aby osiągnąć cienką, równą warstwę. Gdy brzegi ciasta się zarumienią i zetną, odwróćcie naleśnik i smażcie z obu stron, aż złapią lekki rumieniec.
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode