Właściwości odżywcze liści laurowych
Jeżeli jeszcze wahacie się, czy mieszanki na bazie liścia laurowego są dla was, to skorzystajcie z naszych podpowiedzi. Poniżej znajdziecie właściwości, które przemawiają za tym, że na stałe powinien znajdować się w kuchennej szafce czy w balkonowym ogródku:
- wspomaga w walce z cukrzycą typu 2
- pomaga usunąć pasożyty z organizmu
- stosowany przy bólach reumatycznych jako składnik maści
- uśmierza ból związany z stanami reumatoidalnymi
- stosowany przy trądziku i zmianach skórnych
- doskonały przy nadmiernej potliwości, nie tylko w czasie upałów
- skuteczny przy problemach z bezsennością
- stosowany jako środek wspomagający przy stanach lękowych i nerwicy
- poprawia trawienie
- pozwala pozbyć się toksyn z organizmu i usprawnia pracę jelit
- usprawnia pracę wątroby i woreczka żółciowego
Jeżeli zastosowanie liścia laurowego w powyższych przypadkach was przekonało, podpowiadamy, jak zrobić znakomity napar oczyszczający jelita oraz naturalnie wzmacniający obolałe i spracowane stawy. Ważnym jego składnikiem są jabłka, które połączone z liściem laurowym i cynamonem dają wymierny efekt dla naszego zdrowia. Dodatek jabłek sprawia, że napar jest bogaty w antyoksydanty, opóźniające procesy starzenia się komórek organizmu.
Jak zrobić napar z liści laurowych i jabłek?
Do przygotowania naparu, nie musicie używać wymyślnych składników. Wybierzcie niewielki rondelek, aby potem łatwiej zlać napar do kubka.
Składniki:
- 4-5 liści laurowych
- 1 laska cynamonu
- 2 duże jabłka
- 1 łyżeczka miodu (dowolnego)
Przygotowanie:
- Przygotujcie rondel i wlejcie do niego około 500 ml wody;
- Zagotujcie i wrzućcie liście laurowe wraz z cynamonem;
- Po kilku minutach gotowania dodajcie pokrojone jabłka – mogą być ze skórką lub bez;
- Po około 15 minutach zdejmijcie z ognia i pozwólcie, aby przestygł;
- Zlejcie płyn do kilku garnuszków i dodajcie do niego odrobinę miodu dla smaku.
Gotową miksturę pijcie przez około 2 tygodnie 2x dziennie, aby poczuć zauważalną różnicę. Taki napar możecie spożywać zarówno na czczo, jak i pół godziny przed każdym posiłkiem.
Aromatyczny napar na obolałe i opuchnięte kolana. Zaparzcie liście z popularnego krzaczka
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]