Sałatka z orzeźwiającym sosem zachwyci wszystkich gości podczas tegorocznego grilla. Będzie nie tylko pysznie smakować, ale też świetnie wyglądać na talerzach. Sprawdźcie, jak przyrządzić ten miks zdrowych i smacznych składników. Zobaczycie, że wszyscy goście będą zajadać się waszą nową sałatką.
Rozpoczyna się sezon grillowy
Oczywiście, główną rolę odgrywa tam pyszne mięso – kiełbaski, karkówka i inne przysmaki. Bardzo ważne są jednak również proste przekąski i różnego rodzaju lekkie sałatki, bo to najlepsze połączenie z tłustymi mięsami. Zazwyczaj do dań z grilla przygotowuje się mizerię lub pomidory z cebulką. W tym roku postawcie jednak na coś bardziej oryginalnego.
Sałatka z sosem tzatziki idealna na grilla
Tzatziki to tradycyjna grecka przystawka, która składa się z jogurtu, ogórka, czosnku i oliwy z oliwek. Może być podawana jako dip do chleba pita lub jako dodatek do mięsa lub ryb. Jeśli natomiast do tego klasycznego, orzeźwiającego sosu dodacie warzywa – stworzycie bardzo smaczną sałatkę, która idealnie sprawdzi się w zestawieniu z pieczonymi mięsami. Przepis możecie modyfikować, w zależności od tego, jakie warzywa lubicie najbardziej.
Przepis na sałatkę z sosem tzatziki
Potrzebne składniki:
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 pomidor
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 1 świeży ogórek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- garść prażonych pestek słonecznika i dyni
- 1 opakowanie sera feta
- 1 jogurt naturalny
- 2-3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Najpierw umyjcie wszystkie warzywa i pokrójcie w kostkę (poza ogórkiem). Cebulę pokrójcie w piórka, sałatę z kolei porwijcie na mniejsze kawałeczki, a szczypiorek posiekajcie;
- W większej misce wymieszajcie wszystkie składniki;
- Zetrzyjcie na tarce świeżego ogórka i wymieszajcie z jogurtem naturalnym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem;
- Doprawcie sos i polejcie nim sałatkę;
- Całość możecie doprawić też nasionami dyni i słonecznika;
- Do sałatki możecie dodać też ugrillowaną wcześniej pierś z kurczaka lub dorzucić małe grzanki.
Dlaczego warto przygotować lekkie przekąski na grilla?
Warto przygotować lekkie przekąski na grilla z kilku powodów. Po pierwsze, ciężkie, tłuste i kaloryczne potrawy mogą powodować uczucie ciężkości w żołądku i dyskomfort. Lekkie przekąski, takie jak sałatki, warzywa grillowane czy lekkie dipy, są łatwiejsze do strawienia i nie obciążają tak żołądka.
Dodatkowo tego typu przekąski pozwalają na delektowanie się smakiem dań, bez uczucia przejedzenia. Jest to też zdrowa i bardziej zbilansowana opcja, która zawiera więcej warzyw i owoców, co jest korzystne dla zdrowia oraz samopoczucia.
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]