share

Nowy tytuł: Kolorowa i smakowita sałatka z odświeżającym sosem, idealna do dań z grilla

by

Sałatka z orzeźwiającym sosem zachwyci wszystkich gości podczas tegorocznego grilla. Będzie nie tylko pysznie smakować, ale też świetnie wyglądać na talerzach. Sprawdźcie, jak przyrządzić ten miks zdrowych i smacznych składników. Zobaczycie, że wszyscy goście będą zajadać się waszą nową sałatką.

Rozpoczyna się sezon grillowy

Oczywiście, główną rolę odgrywa tam pyszne mięso – kiełbaski, karkówka i inne przysmaki. Bardzo ważne są jednak również proste przekąski i różnego rodzaju lekkie sałatki, bo to najlepsze połączenie z tłustymi mięsami. Zazwyczaj do dań z grilla przygotowuje się mizerię lub pomidory z cebulką. W tym roku postawcie jednak na coś bardziej oryginalnego.

Sałatka z sosem tzatziki idealna na grilla

Tzatziki to tradycyjna grecka przystawka, która składa się z jogurtu, ogórka, czosnku i oliwy z oliwek. Może być podawana jako dip do chleba pita lub jako dodatek do mięsa lub ryb. Jeśli natomiast do tego klasycznego, orzeźwiającego sosu dodacie warzywa – stworzycie bardzo smaczną sałatkę, która idealnie sprawdzi się w zestawieniu z pieczonymi mięsami. Przepis możecie modyfikować, w zależności od tego, jakie warzywa lubicie najbardziej.

Przepis na sałatkę z sosem tzatziki

Potrzebne składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 pomidor
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 1 świeży ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • garść prażonych pestek słonecznika i dyni
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 jogurt naturalny
  • 2-3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw umyjcie wszystkie warzywa i pokrójcie w kostkę (poza ogórkiem). Cebulę pokrójcie w piórka, sałatę z kolei porwijcie na mniejsze kawałeczki, a szczypiorek posiekajcie;
  2. W większej misce wymieszajcie wszystkie składniki;
  3. Zetrzyjcie na tarce świeżego ogórka i wymieszajcie z jogurtem naturalnym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem;
  4. Doprawcie sos i polejcie nim sałatkę;
  5. Całość możecie doprawić też nasionami dyni i słonecznika;
  6. Do sałatki możecie dodać też ugrillowaną wcześniej pierś z kurczaka lub dorzucić małe grzanki.

Dlaczego warto przygotować lekkie przekąski na grilla?

Warto przygotować lekkie przekąski na grilla z kilku powodów. Po pierwsze, ciężkie, tłuste i kaloryczne potrawy mogą powodować uczucie ciężkości w żołądku i dyskomfort. Lekkie przekąski, takie jak sałatki, warzywa grillowane czy lekkie dipy, są łatwiejsze do strawienia i nie obciążają tak żołądka.

Dodatkowo tego typu przekąski pozwalają na delektowanie się smakiem dań, bez uczucia przejedzenia. Jest to też zdrowa i bardziej zbilansowana opcja, która zawiera więcej warzyw i owoców, co jest korzystne dla zdrowia oraz samopoczucia.

[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode