share

Nowy tytuł: Klucz do prawidłowego przygotowania napoju z drożdży, który oczyszcza jelita, troszczy się o serce i skórę.

by

Drożdże piekarnicze są wszechstronne – można je wykorzystać nie tylko do pieczenia, ale także do przygotowania napoju, który korzystnie wpływa na samopoczucie i wygląd. Napój z drożdży działa wygładzająco na skórę i zmniejsza produkcję sebum u osób z trądzikiem. Ma również wzmacniający efekt na włosy, sprawiając, że rosną silniejsze. Jednak najbardziej znaną korzyścią jest pozytywny wpływ na żołądek, gdzie regularne picie napoju drożdżowego pomaga w oczyszczaniu jelit i usuwaniu złogów.

Jeśli interesuje Was pieczenie, na pewno mieliście już styczność z drożdżami Saccharomyces cerevisiae, które są popularne w cukiernictwie. Jeśli macie kostkę świeżych drożdży i trochę mleka lub gorącej wody, to Wasz napój jest już praktycznie gotowy. Co zawiera taka mikstura i jak działa?

Napój z drożdży – jak działa?

Świeże drożdże są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E, błonnik, magnez, chrom, mangan i cynk. Dzięki temu wspomagają pracę jelit, wspierają trzustkę i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Picie napoju z drożdży nie tylko poprawia samopoczucie, ale również wygląd. Napój z drożdży wzmacnia również odporność oraz usprawnia pracę mózgu. Drożdże są też bogate w potas, który obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne i ogranicza stan zapalny organizmu spowodowany przez wolne rodniki. Dlatego warto dowiedzieć się, jak przygotować napój z drożdży, jednak należy podejść do tego zadania poważnie.

Ważne wskazówki dotyczące przygotowania napoju z drożdży

Drożdży nie należy jeść ani pić w surowej postaci, ponieważ mogą one zaburzyć równowagę flory bakteryjnej w żołądku. Jeśli wszystko zrobicie poprawnie i jesteście pewni, że drożdże są aktywne, ich właściwości uaktywnią się zaraz po przygotowaniu napoju.

Napoju z drożdży nie powinny pić osoby uczulone na drożdże. Jest on niewskazany również przy chorobie Leśniowskiego-Crohna i zespole jelita wrażliwego. Drożdże mogą nasilać dolegliwości trawienne. Napój nie nadaje się również dla osób z cukrzycą i przyjmujących leki, ponieważ drożdże w połączeniu z lekami mogą obniżać poziom cukru we krwi. Napój z drożdży nie jest wskazany również dla osób, u których często występują infekcje wywołane przez drożdżaki Candida albicans.

Przepis na napój z drożdży

Składniki:

  • 25 g drożdży piekarniczych
  • 250 ml wrzącej wody lub mleka

Sposób przygotowania:

1. Wymieszajcie drożdże z wodą lub mlekiem, następnie przestudźcie.

2. Po przestudzeniu napój z drożdży będzie gotowy do picia.

Jak pić napój z drożdży?

Napój z drożdży zaleca się pić raz dziennie przez maksymalnie 3 miesiące, po czym należy zrobić sobie przerwę. Na godzinę przed i po wypiciu napoju nie należy również spożywać słodyczy, ponieważ proste cukry mogą zdezaktywować cenne właściwości drożdży. Nie dodawajcie również cukru, miodu ani soku do podstawowego przepisu. Smak napoju jest specyficzny i dla niektórych może wymagać „doprawienia”, ale warto przyzwyczaić się do oryginalnego przepisu – dla dobra samopoczucia.

[Komunikat:](https://www.example.com) kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst


Naturalny koktajl na ciężki brzuch

Napoje z 4 składników, które skutecznie przywrócą Wam lekkość:

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode