– Ręczniki, pranie, czystość, miękkość, oct, temperatura, kolor, płyn do płukania, pleśń, grzyby, bakterie, intensywny kolor, tkaniny, chłonność, brzydkie zapachy, podłogi lśniące, błyszczące.
Prośba o usunięcie promowanego tekstu została pominięta z uwagi na konieczność zachowania kolejności elementów tekstu.
Tekst:
Pierzecie ręczniki we właściwej temperaturze i zawsze ustawiacie odpowiedni program, a te po wyschnięciu nadal są nieprzyjemnie sztywne? Tym razem wlejcie do bębna 1 szklankę popularnego kuchennego produktu. W ten prosty sposób wasze ręczniki będą nie tylko czyste, ale też idealnie miękkie.
Przy okazji cotygodniowych, domowych porządków w waszych pralkach zawsze lądują ręczniki? Bywa niestety, że po wypraniu są nieprzyjemnie sztywne, szorstkie, a czasami na dodatek brzydko pachną. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić? Przyda się wam pewien dość uniwersalny produkt z kuchennej szafki, który znajduje wiele zastosowań w domu, nie tylko kulinarnych.
Prosty i tani sposób na miękkie ręczniki
Genialną metodą na miękkie i jednocześnie chłonne ręczniki jest dodanie do prania zwykłego octu. Ten sposób przyda się szczególnie wówczas, gdy kupiliście nowe ręczniki. Przyniesione prosto ze sklepu zazwyczaj są dość zbite i na początku kiepsko wchłaniają wodę. Dlatego po zakupie należy wyprać je w co najmniej 60 stopniach, a zamiast płynu do płukania wlać 1 szklankę octu. Ten niecodzienny dodatek sprawi, że włókna materiału się rozluźnią, a do tego wszystkie detergenty zostaną idealnie wypłukane. Dzięki temu wasze ręczniki będą nie tylko cudownie miękkie, ale też odpowiednio chłonne.
Produkt z kuchennej szafki usunie problem tłustych plam z dywanu. Wystarczy go wysypać, pochłonie też smród stęchlizny.
Jak właściwie prać ręczniki?
Często zdarza się, że świeże ręczniki już po kilku użyciach zaczynają bardzo brzydko pachnieć. Powodem jest wilgoć – schnący w niedostatecznie wietrzonej łazience materiał, nie ma szans wyschnąć do końca przed następnym użyciem. A to doskonała pożywka dla pleśni, grzybów i bakterii, które odpowiadają za wyjątkowo nieznośny zapach. Jak sobie z tym poradzić? Oto kilku sprawdzonych zasad, dzięki którym wasze ręczniki będą świeże na długo i zachowają swój kolor:
- pieczcie ręczniki w co najmniej 60 stopniach Celsjusza, a od czasu do czasu nawet w 90. Wysoka temperatura pozwoli pozbyć się bakterii i grzybów;
- jeżeli macie kolorowe ręczniki, pieczcie je w 40 stopniach, a od czasu do czasu w 60, by usunąć brzydkie zapachy i jednocześnie zachować ich kolor;
- by kolor ręczników był intensywny jak najdłużej, przed praniem zamoczcie je na 15 minut w wodzie z octem;
- nigdy nie pieczcie ręczników z innymi tkaninami,
- używajcie bardzo mało płynu do płukania przy praniu ręczników lub całkowicie z niego zrezygnujcie. Płyn zmniejsza ich chłonność i sprawia, że są bardziej podatne na rozwój pleśni i grzybów na ich powierzchni.
Wystarczą 2 produkty z kuchennej szafki, by podłogi były lśniące i błyszczące jak nowe.