share

Nowy tytuł: Jak Magda Gessler dodaje składnik, by podkręcić smak i zapach rosołu?

by

Rosół Magdy Gessler – przepis

Sekretny składnik do aromatycznego rosołu

Co dodać do rosołu, żeby był aromatyczny? Sekretnym składnikiem jest pewna przyprawa, którą zwykle dodajemy do herbaty. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze pasuje ona do mięsno-warzywnego wywaru! Rosół to prawdziwy król polskiej kuchni i baza do stworzenia wszystkich innych zup. Choć składa się tylko z mięsa, warzyw i przypraw, to jego poprawne przygotowanie jest prawdziwą sztuką. Jak ugotować go, aby był maksymalnie aromatyczny i wyrazisty w smaku? Magda Gessler dodaje do garnka pewien nietypowy składnik, który jest kluczem do sukcesu.

Jak ugotować rosół Magdy Gessler?

Co Magda Gessler dodaje do rosołu?

Znana restauratorka przygotowuje wywar na bazie wielu mięs, dużej porcji warzyw, a także licznych przypraw. Jednym ze składników, który nadaje jej przepisowi wyjątkowego smaku są goździki. Choć ta przyprawa pozornie nie kojarzy się z zupą, to zdecydowanie warto wrzucić ją do garnka. Goździki sprawiają, że rosół staje ma bardziej intensywny aromat i pełniejszy smak. Co więcej, rosół z dodatkiem goździków nabiera jeszcze większej mocy, jeśli chodzi o walkę z przeziębieniem, ponieważ mają one silne działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe. Już jedna miseczka takiej zupy szybko postawi nas na nogi podczas jesienno-zimowych infekcji.

Ilość goździków w rosole

Należy jednak zachować umiar, gdyż w zbyt dużej ilości mogą one zdominować smak i przyćmić wszystkie inne składniki. Na duży garnek zupy w zupełności wystarczą 2-3 sztuki. Goździki można oczywiście wrzucić prosto do wywaru, ale (aby nie pływały nam potem w talerzach) najlepiej będzie wbić je w surową lub opaloną wcześniej cebulę.

Rosół Magdy Gessler – przepis

Składniki:

  • 1 kura
  • 500 g szpondra wołowego
  • 2 cebule
  • 6 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 1 seler
  • 1 por
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 gałązki lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki

Krok przygotowania:

  1. Marchew, pietruszki i seler obieramy i kroimy na pół. Cebula obieramy i opalamy nad ogniem;
  2. Do dużego garnka wkładamy całe mięso, zalewamy je zimną wodą i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika do minimum. Gotujemy wywar przez 1,5 godziny, co jakiś czas zbierając szumowiny;
  3. Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa, przyprawy oraz zioła (garść pietruszki zostawiamy do dekoracji) i gotujemy rosół na wolnym ogniu przez kolejne 2 godziny;
  4. Pod koniec tego czasu dorzucamy do garnka szczyptę kurkumy dla koloru i gotujemy jeszcze przez kilka minut, a następnie zdejmujemy z ognia;
  5. Gotowy rosół podajemy posypany posiekaną natką pietruszki.

Taki rosół to najlepszy sposób na rozgrzanie w coraz chłodniejsze dni. Gotujcie go swojej rodzinie, a wszystkie choroby będą trzymały się od was z daleka.

Zobacz też: Dodajcie ocet do rosołu i zobaczcie, co się stanie. Takiego jeszcze nie jedliście

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode