share

Nowy tytuł: Delikatna panierka bez mąki i bułki – minimalny wysiłek, maksymalna chrupkość

by

Ryba w panierce nie musi być nudna. Wystarczy podmienić 1 składnik, a złocista skorupka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, aromatyczna i wyrazista.

Macie ochotę na chrupiącą rybkę z patelni, ale skończyła wam się mąka i bułka? Nic straconego. Oto znacznie lepszy sposób na panierkę, która zachwyci wszystkich miłośników ryb. Aby zamienić zwykły piątkowy obiad w danie niczym z najlepszej restauracji, wystarczy tylko 1 ekstra składnik.

Jak usmażyć rybę bez mąki?

Aby usmażyć delikatną rybę w rumianej i chrupkiej skorupce, wcale nie trzeba wyciągać z szafki mąki. Nie przyda się też bułka tarta, ani nawet płatki owsiane czy kukurydziane. Okazuje się, że równie smaczną, a znacznie zdrowszą panierkę można zrobić z 1 garści mielonych migdałów. Ten składnik świetnie klei się do jajka, przez co szczelnie oblepia filet, tworząc grubą warstwę panierki. Z kolei po usmażeniu nabiera nie tylko fantastycznego złotego koloru, ale także wyśmienitego smaku i aromatu. Wystarczy więc podmienić tylko ten 1 składnik, gdyż reszta przepisu przebiega już całkowicie klasycznie.

Smród smażonej ryby będzie przeszłością. Ten owoc doskonale go wchłonie

Do tego przepisu najłatwiej wykorzystać gotową mąkę migdałową, jednak nic nie stoi też na przeszkodzie, aby samodzielnie przygotować ją w domu. Wystarczy zmielić orzechy w młynku do kawy, moździerzu lub blenderze. Zamiast drobnego proszku można też użyć cienko pokrojonych płatków migdałowych, które znajdziecie w każdym sklepie.

Przepis na rybę w panierce migdałowej

Składniki:

  • 2 filety rybne
  • 2 jajka
  • 50 g mielonych migdałów
  • pół cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Filety dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron.
  2. Jajka wybijamy do płaskiego naczynia i roztrzepujemy razem z odrobiną soku z cytryny. W drugim talerzu umieszczamy zmielone migdały.
  3. Każdy filet dokładnie obtaczamy w jajku, a następnie w orzechach, po czym smażymy na mocno rozgrzanym oleju (w wersji dietetycznej ten krok można zamienić na pieczenie i włożyć zapanierowane filety do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut).
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode