share

Nowa wersja: Nowa metoda obierania sprawi, że ogórki w mizerii przestaną być gorzkie. Technika jest kluczowa.

by

Każda polska rodzina (i wasza na pewno też) ma nieco inny przepis na tę prostą surówkę. 3 rzeczy powinny być jednak wspólne dla każdej receptury. Gotowa mizeria powinna być lekko słodka, a jednocześnie chrupka i wyrazista w smaku. Czasami jednak wychodzi ona gorzka – dlaczego ogórki czasami są gorzkie i jak je obrać, żeby były smaczne?

Triki, które za chwilę poznacie, możecie też śmiało stosować do innych surówek i dań z dodatkiem ogórka. Wiedza o tym, jak obrać ogórki, żeby nie były gorzkie, przyda wam się również podczas przygotowywania domowej lemoniady. Jeśli obierzecie je tak, jak zwykle, jest ryzyko, że woda stanie się gorzka – a taką lemoniadę mało kto lubi. Trudno też będzie usunąć ten nieprzyjemny posmak bez dosypywania sporej ilości cukru.

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Zróbcie test smaku: wyszorujcie i schrupcie kilka ogórków. Po kilku sztukach na pewno zauważycie goryczkę i różnicę w smaku między 1 a 2 końcem. Słodki ogórek staje się gorzki przy grubszej końcówce, przy łodydze. Tam zbiera się większa ilość gorzkich związków zwanych kukurbitacynami. Są one trujące dla zwierząt, ale bezpieczne dla nas. Poczujecie tylko nieprzyjemną goryczkę. Kukurbitacyny chronią ogórki podczas uprawy przed zbyt łakomymi owadami i innymi szkodnikami. Ogórki jednak nie zawsze są gorzkie. Te, które rosły w komfortowych warunkach, przeważnie nie zawierają goryczki. Będą ją za to posiadać warzywa, które rosły w trudnych warunkach, jeśli uprawa sprawiała pewne problemy.

[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]

Jak obrać ogórki, żeby nie były gorzkie?

Jeśli dopiero uczycie się gotować lub dopiero niedawno polubiliście mizerię, ten sekret odmieni ją na zawsze – i na lepsze. Tego triku nie znają młode i niezwiązane z ogrodnictwem osoby. Sposób jest znany głównie osobom starszym, bardziej doświadczonym i tym, które uprawiają warzywa. Główną przyczyną problemu z gorzkimi ogórkami jest obieranie ogórka od niewłaściwej strony.

Zacznijcie obierać ogórka od jaśniejszej końcówki. Ciemną tylko spróbujcie, i, jeśli jest gorzka, odetnijcie i wyrzućcie. Dzięki temu ogórki na mizerię i do innych surówek będą takie jak powinny: słodkie, a jednocześnie wyraziste w smaku. Ciemniejsza i grubsza strona (ta gorzka) łączy się z łodygą. Z drugiej, węższej strony ogórka rosną kwiaty – warzywo po jaśniejszej stronie jest zdecydowanie lepsze, słodsze i delikatniejsze.

[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]

Mizeria nie musi być z ogórków. Zróbcie ją z innego warzywa, będzie chrupać aż miło

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode